2014. május 23., péntek

Victor Ponta: az RMDSZ soha nem kérte az autonómiát

Victor Ponta román miniszterelnök az RMDSZ kampányfogásának nevezte a Székelyföld területi autonómiájának tervét a Maros megyei Szászrégenben tett pénteki látogatásán.

Székelyföld, autonómia, Victor Ponta, Románia, RMDSZ, autonómiastatútum
Gyárlátogatáson a miniszter és sleppje; a szászrégeni hegedűgyár
A miniszterelnök hozzátette, a koalíciós együttműködés során soha nem vetődött fel ez a téma, az RMDSZ soha nem kérte az autonómiát. Victor Ponta az RMDSZ "politikai projektjeként" jellemezte az autonómiát, és meggyőződését fejezte ki, hogy "a dolgok a természetes rendjük szerint" haladnak tovább.

Milyen Székelyföldjük van maguknak itt Szászrégenben? Én nem is hallottam ilyesmiről. A helyzet a következő: Románia minden itt lakó hazája: románoké, magyaroké, németeké és a többieké. Másodsorban én az együttélésben hiszek, nem a konfliktusban. 
Ők is választási kampányban vannak. Soha még csak fel sem vetődött ez az autonómia kérdése, soha nem kértek effélét tőlünk - idézte az Agerpres a miniszterelnököt.
Victor Ponta azt is hozzátette, hogy az RMDSZ-szel folytatott tárgyalásokon a Hargita megyei származású Mircea Dușa védelmi minisztert tekinti a főtárgyalónak.
A román kormányfő ugyanakkor veszélyesnek tartotta Orbán Viktornak az ukrajnai magyar autonómiára vonatkozó kijelentését, és örömét fejezte ki, hogy nemcsak Románia, hanem más államok is tiltakoztak ellene.
Lengyelország, Szlovákia és az egész világ reagált a kijelentésre és felhívta Orbán úr figyelmét arra, hogy olyan körülmények között, amikor mindannyian küszködünk, hogy a keleti agresszió ellenére egyben tartsuk Ukrajnát, nagy baj lenne a másik oldalon is kést döfni a hátába. 
Nem változnak az európai szabályok, nem változnak a határok, és ebben a tekintetben Orbán urat leszámítva, talán valamennyi európai vezető egyetért - jelentette ki a román miniszterelnök.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése