2014. május 2., péntek

Kézdivásárhelyen is veszélyben a székely zászló

Kézdivásárhelyen attól tartanak, május 7-én a brassói táblabíróságon végleges és visszavonhatatlan döntés születik a városháza homlokzatán, illetve a Gábor Áron-szobor mellett lévő két nagyméretű székely lobogó ügyében – jelezte Tóth Csilla, a városháza jogtanácsosa, aki szerint kihasználtak még egy utolsó fellebbezési lehetőséget, a rendkí­vüli jogorvoslatot biztosító semmisségi panaszt.

A városháza homlokzatán lévő székely zászló ellen még Codrin Munteanu volt kormánymegbízott nyújtott be keresetet a Kovászna megyei törvényszéken, majd a főtéri székely lobogók 2013. március 15-i felszerelése után a keresetet kiegészítette utódja, Dumitru Mari­nescu, azok eltávolítását is kérve.

Idén március 17-én a kézdivásárhelyi városháza fellebbezése nyomán a Kovászna megyei törvényszék meghozta döntését: a három székely zászlót el kell távolítani. Erre a lépésre egyelőre nem került sor, a polgármesteri hivatal kivárja, milyen döntés születik május 7-én, és ahhoz alkalmazkodik.

Tóth Csilla azt is közölte, a prefektúra a Városháza felirat eltávolításáért is perbe hívta a hivatalt, a román igaz­ságszolgáltatás a tábla eltávolítása mellett döntött, amit a város polgármesteri hivatala március 13-án megfellebbezett a brassói táblabíróságon, de a tárgyalás időpontját még nem tűzték ki. Ebben az esetben is élni fognak a rendkívüli jogorvoslattal – mondotta a városháza jogtanácsosa.

Iochom István
HáromszékNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése