2014. május 29., csütörtök

Jogerős: nem temethetik újra Nyirő Józsefet

Helybenhagyta szerdán a marosvásárhelyi táblabíróság a Hargita megyei törvényszék két évvel ezelőtti ítéletét, semmisnek nyilvánítva a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal által kibocsátott, Nyírő József nevére szóló temetkezési engedélyt. 
nyiro_szocs_taska_b 
Szőcs Géza beszéde előtt az emelvényre, Nyírő fényképe alá helyezte táskáját a 2012-es udvarhelyi megemlékezésen
Viorela Bejan, a táblabíróság szóvivője az Agerpres hírügynökségnek leszögezte: az ítélőtábla elutasította az udvarhelyi önkormányzat jogi képviselőjének az alapfokú ítélet eltörlésére vonatkozó javaslatát, a mostani verdikt pedig végleges és megfellebbezhetetlen.
A csíkszeredai törvényszék 2012 júniusában a Hargita megyei prefektúra keresete nyomán, formai okokra hivatkozva semmisítette meg az erdélyi író nevére kibocsátott székelyudvarhelyi temetkezési engedélyt.
Bár akkoriban Szász Jenő volt polgármester, a Nyírő újratemetését kezdeményező Székelyudvarhelyért Egyesület elnöke azt szorgalmazta, hogy utódja, Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármester ne fellebbezzen a döntés ellen, hanem állítson ki egy hibátlan igazolást, az elöljáró a további pereskedés mellett döntött.
Nyírő József Madridból Budapestre szállított hamvainak 2012. május 27-ére tervezett székelyudvarhelyi eltemetése amiatt hiúsult meg, mivel az író nevére a polgármesteri hivatal által kibocsátott temetési engedély egy 2012-ben kiállított dokumentumra (vélhetően a hamvasztáséra) hivatkozott, és nem az 1953-ban kiállított elhalálozási anyakönyvi kivonatra, amint azt a törvény előírja.
Az emigrációban elhunyt író madridi sírjának feltárását annak idején a magyar Országgyűlés kezdeményezte, a később meghiúsult újratemetést pedig az Országgyűlés Hivatalának közreműködésével a Szász vezette alapítvány szervezte.
Az író földi maradványait jelenleg meg nem erősített információk szerint Budapesten őrzik. Szőcs Géza, az Emberi Erőforrások Minisztériumának volt kulturális államtitkára később sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, hogy a hamvak a táskájában lapultak a meghiúsult újratemetés helyett rendezett megemlékezésen.

http://kronika.ro


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése