2014. május 6., kedd

Ha valaki még nem tudná: A román hadsereg főtisztjei vezetik az RMDSZ-t

Magas katonai rangokat szereztek az elmúlt években a román hadseregben – más, román politikusok mellett – a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) meghatározó politikusai – derítette ki a Bukarestben megjelenő Evenimentul Zilei.

Kelemen Hunor ezredes, Verestóy Attila ezredes, Cseke Attila alezredes

A napilap szerint minden párt képviselői, szenátorok, miniszterek, de még miniszterelnökök (a jelenlegi kormányfő Victor Ponta vagy Theodor Stolojan) is szereztek az elmúlt huszonkét esztendőben katonai váll-lapokat, holott ezzel semmilyen juttatás nem jár Romániában. Ráadásul az újdonsült tiszteket soron kívül, bármiféle katonai érdem nélkül léptették elő, s a váll-lapokat nem utasították vissza a nemzeti kisebbségek politikusai sem.
Így lett 2011-ben Kelemen Hunor RMDSZ-elnökből ezredes, Cseke Attila egészségügyi miniszterből, jelenleg bihari szenátorból 2008-ban alezredes, s az erdélyi magyar oligarchák közé tartozó Verestóy Attila szenátorból 2010-ben ugyancsak ezredes. Mint kiderült, a legtöbb kitüntetést akkor adományozták, amikor a pártok valamelyike kormányon volt, és éppen az ő irányításuk alá tartozott a honvédelmi tárca. Kételyeket támaszt az is, hogy a román politikusok némelyike még Nicolae Ceausescu kommunista diktatúrája idején, vagyis 1989 előtt szerzett katonatiszti váll-lapot.
A sors fintora, hogy vasárnap az RMDSZ kisparlamentjének tekintett szövetségi képviselők tanácsában többen is felvetették egy "határon túli párt" magyarországi bejegyzését válaszul arra, hogy a Fidesz több politikusa is részt vett a közelmúltban az erdélyi önkormányzati választási kampányban. A felvetést helyeselte Markó Béla, az RMDSZ korábbi elnöke, de elsődlegesnek az őszi parlamenti választásokat nevezte. Később Kelemen cáfolta ugyan a javaslat komolyságát, ezzel együtt azonban mégis kijelenthető: a román hadsereg tisztjei alapítottak volna politikai pártot Magyarországon. Ezért foglalkozik most a témával a Magyar Hírlap, hogy a Fidesz helyett is visszavágjon nekik, s ezért nem is világítanak rá az igazi problémára: annál ugyanis, hogy mit alapítottak volna, vagy mit nem alapítottak volna, sokkal fontosabb, hogy az RMDSZ-t viszont - s így sajnos az erdélyi magyarságot - nem feltételes módban, hanem tényleg ők vezetik (leginkább félre)...
Az üggyel kapcsolatban a lap tegnap megkereste Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt, de telefonján asszisztense válaszolt, aki visszahívást ígért. Lapzártáig azonban sem Kelemen Hunor, sem munkatársai nem hívták a szerkesztőséget.
(MHO nyomán)


További részletek: http://kuruc.info/r/3/98366/#ixzz30yJE3yxS
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése