2014. május 6., kedd

Ahol pénzben mérik a magyar gyermekeket

A Hargita megyei Balánbányán gazdasági okok miatt választaná szét a jelenleg egy épületben tanuló magyar közösséget az önkormányzat. A szülők, és a pedagógusok szerint azonban ez a lépés fenyegetést jelent a magyar közösség jövőjére, ezért azt szeretnék, ha a magyar diákok egy kisebbségi magyar intézményben közösen folytathatják tanulmányaikat.

Valamikor 2 ezer diák is tanult a balánbányai iskolákban, már azonban már mintegy negyedére csökkent a létszámuk.

A fenntarthatóság, és a megcsappant gyermeklétszám miatt az önkormányzat úgy döntött, ősztől egy iskolába vonja össze a két általános iskolát, ami azt jelenti, ami azt jelentené, hogy a magyar osztályok egy része másik iskolába költözik.

A szétmorzsolódás elkerülése végett a magyar szülők egy magyar nyelvű iskolát szeretnének létrehozni, amelyhez szükséges törvényes szabályozás is van.

Itt nem interetnikai konfliktusról van szó, mi csak megakarunk maradni magyarnak Balánbányán – nyilatkozta Orbán Lóránt történelemtanár.

A gyereket kell nézni, a gyerek pedig nem pénzben mérhető – fogalmazott egy másik tanár.

Duna Tv1 megjegyzés:

  1. A bizonytalan jövő , ha ismernék a rövid élet titkát azok a gonoszok kik az embertársuk ellen döntenek ,akkor jó irányban folytatódna a rohanó élet.

    VálaszTörlés