2014. május 23., péntek

Kézdivásárhelyen sem loboghat a székely zászló – Utcára várják a lakosságot

A brassói táblabíróság jogerős ítélete értelmében a kézdivásárhelyi városháza homlokzatáról és a főtéri Gábor Áron-szobor mellől is el kell távolítani a székely lobogókat, sőt a polgármestert felszólították, hogy a magyar nyelvű városháza-feliratot is tüntesse el az épületről.

A városházára kitűzött székely lobogó miatt még Codrin Munteanu volt prefektus kezdeményezett közigazgatási eljárást, majd utódja, a nemrég leváltott Dumitru Marinescu sem akarta alább hagyni: ő a tavaly március 15-én kitűzött két főtéri óriászászló miatt indított pert. A Kovászna Megyei Törvényszék idén márciusban alapfokon úgy döntött, mindhárom zászlót el kell távolítani, sőt a városháza-felirat ügyében is a prefektúrának adott igazat. A kézdivásárhelyi önkormányzat megfellebbezte a döntést, az utolsó óvási lehetőséget kihasználva élt a rendkívüli jogorvoslatot biztosító semmisségi panasszal is, de a május 7-ei halasztás után, 14-én a fellebbezést visszautasította a bíróság, kérve a zászlók eltávolítását.

Bokor Tibor polgármester érdeklődésünkre kifejtette, tegnapelőtt kapott hivatalos átiratot a prefekturától arról, hogy a bírósági határozat értelmében május 30-ig köteles eltávolítani a hivatal épületéről és a Gábor Áron térről is a székely zászlókat, valamint a magyar feliratot, ellenkező esetben újból beperelik az önkormányzatot. A döntés a polgármester szerint azért is meglepő, mert a törvény közterületről nem rendelkezik.

Az elöljáró engedélyt adott a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) által tervezett tüntetésre, a zászló levételével pedig utolsó napig kivár. A székely lobogó levételéről született döntés elleni tiltakozást május 29-én 19 órakor tartják a Gábor Áron téren. Erről Szőcs Zoltán, a HVIM helyi elnöke annyit árult el, „meglepetésre” készülnek, megmutatják a román hatalomnak, hogyan kell visszavágni. Szőcs szerint: eljött az összefogás ideje, meg kell védeni azt, amit apáink is védtek, amiért a vérüket adták.

„Nem fogjuk engedni, hogy levegyék a zászlót, mert sokat harcoltunk érte, ez a döntés pedig provokáció a román hatalom részéről” – jelentette ki lapunknak Balázs Attila, az Erdélyi Magyar Néppárt kézdivásárhelyi szervezetének elnöke. – „Véleményem szerint a helyi román lakosságot nem zavarja a székelység szimbóluma. A zászló közös ügyünk, alatta bárki elfér, e témában nincsenek politikai né­zet­eltérések.”

Lukács László, a Magyar Polgári Párt helyi elnöke azt még elfogadja, ha az önkormányzat épületéről kell levenni a székely zászlót, „de köztérről nem rendelkezhet semmilyen bíróság”. Éppen ezért a párt partner lesz minden olyan megmozdulásban, amit azért szerveznek, hogy a lobogók helyben maradhassanak. Péter János, a Kézdiszéki Székely Tanács elnöke a határozat indoklását várja a táblabíróság részéről, hogy érdemben hozzá tudjanak szólni a döntéshez. Előrebocsátotta, a zászlóügyben szervezendő tüntetésről nem fognak hiányozni.

Orosz Anna
Székely HírmondóNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése