2014. április 30., szerda

Több százan tüntettek Malina Hedvig mellett Pozsonyban

Becslések szerint mintegy öt-hatszáz fős tömeg gyűlt össze szerdán kora este a pozsonyi Vármegyeház téren azon a tüntetésen, amelyet a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala civil ernyőszervezet hirdetett meg a 2006-ban Nyitrán megvert egykori diáklány, Malina Hedvig mellett azt követően, hogy a nő ellen hamis tanúzás miatt vádat emelt a szlovák főügyészség.

A tüntetők „Igazságot Hedvignek", „Ma Hedvig, holnap te" és hasonló feliratú transzparenseket emeltek a magasba. Soraikban több ismert szlovákiai magyar közéleti személyiséget és a felvidéki magyarság politikai érdekképviseletének képviselőit is látni lehetett. A rendezvényen felszólalók magyarul és szlovákul egyaránt elhangzó beszédeikben felidézték a Hedviggel történteket és bírálták a szlovák hatóságokat és az igazságszolgáltatást.


Malina Hedvig ellen – akit vallomása szerint 2006-ban Nyitrán még diáklányként megvertek, mert magyarul beszélt az utcán – azért emeltek vádat, mert ügyében a rendőrség arra a következtetésre jutott, hogy a megverése nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy vallotta.

MTINincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése