2014. április 8., kedd

Nyirő József-megemlékezés résztvevőit zaklatja a román rendőrség

A Nyirő József-megemlékezés kapcsán a résztvevők közül is kihallgatásra hívnak személyeket a gyergyószentmiklósi rendőrségre. A január 15-ei rendezvényről tanúként kellett beszélnie Balázs József alfalvi festőművésznek.
balazsjoska_jo1 
Balázs József

 Feljelentés miatt kezdődött kivizsgálás a Nyirő József és Tompa László tiszteletére szervezett megemlékezéssel kapcsolatban. Korábban már kikérdezték az eseménynek helyet adó Gyergyószentmiklósi Kulturális és Művészeti Központ igazgatóját, majd az egyik ötletgazdát és az ünnepség házigazdáját, Kisné Portik Irént. Hétfőn reggel Balázs József alfalvi festőművész volt hivatalos a rendőrségre.

„Nagyon rendesek voltak. Már a kapunál megkérdezték, van-e nálam bicska, s kértek, hagyjam ott, mikor végzek, visszaadják” – számolt be a festőművész. Elmondása szerint olyan kérdésekre kellett válaszolnia, hogy részt vett-e a rendezvényen, kik voltak még jelen, és olvasott-e Nyirő-műveket.
„Elmondtam, kollégáim szervezték a megemlékezést, becsületbeli kérdés volt, hogy ott legyek. Bevallottam restelkedve, hogy elég kevés Nyirő-alkotást olvastam, de az Emberek a havason című filmet láttam, és melegen ajánlottam is. Aztán azt is kérdezték, hogy hangzottak-e el antiszemita, fasiszta kijelentések, visszakérdeztem: kinézik-e ezt normális emberekből, főleg, amikor tudják, hogy az egész világ rájuk figyel. Aztán mindezt leírtuk, aláírtam, még vallásos esküt is tettem, hogy csak az igazat állítottam” – számolt be Balázs József.

Mint mondta: felvetődött benne a kérdés, a számos résztvevő közül miért éppen őt hívták be, de nem talált rá magyarázatot. „Azt sem értem, egyáltalán miért kell behívatni embereket. Minden oldalról le voltunk filmezve, elég lett volna csak a felvételt visszanézni. Nekem ez azt üzeni, hogy demokrácia van ugyan, de nem vethetjük el a sulykot, mert tudják, mit olvasunk, figyelik, milyen előadásokra járunk... Régi korok emléke cseng vissza bennem: a könyvégetések időszaka.”

http://www.szekelyhon.ro


1 megjegyzés:

  1. Nincsenek és nem is lesznek tisztában soha a magyar nagy emberekkel írókkal ,ezeket a sovén jegeseket csak a butaság vezérli no meg amit parancsolnak nekik.

    VálaszTörlés