2014. április 11., péntek

Hazudott Martonyi: 40 kárpátaljai civil szervezet és a történelmi egyházak kérik az autonómiát - a nemzetáruló kormány támogatás helyett elhatárolódik tőlük

Sem Kárpátalján, sem Magyarországon nincs támogatottságuk az "egyes magyar szervezetek" nemzeti-kulturális autonómiával és kettős állampolgársággal kapcsolatos "szeparatista nyilatkozatainak", s "provokációjukra" az ukrán nemzetbiztonsági szolgálatnak (SZBU) kell reagálnia – közölte kedden Valerij Luncsenko, Kárpátalja megye kormányzója.
A megyei állami közigazgatási hivatal által közzétett nyilatkozatában Luncsenko arra a múlt pénteken Beregszászon aláírt közös nyilatkozatra reagált, amelyben közel 40 kárpátaljai magyar civil szervezet és a három történelmi egyház kulturális és regionális autonómiát kért a kárpátaljai magyarok számára Ukrajna új vezetésétől, valamint a kettős állampolgárság intézményesítését.
Ismeretes: Martonyi március 6-án az Országgyűlés nemzetbiztonsági és külügyi bizottságának együttes ülésén azt hazudta: "a kárpátaljai közösség nem kíván kárpátaljai autonómiáról beszélni".

Nyilatkozatában Kárpátalja kormányzója megállapítja, hogy kinevezése óta többször találkozott Magyarország képviselőivel, köztük diplomatákkal és a magyar külügyminiszterrel. "Úgy vélem, azok a nyilatkozatok, amelyek az utóbbi napokban a tömegtájékoztatási eszközökben terjednek, nem tekinthetők másnak, mint az ukrajnai helyzet destabilizálására irányuló provokációnak" – véli Luncsenko, emlékeztetve, hogy azok a magyarországi diplomaták és tisztségviselők, akikkel tárgyalt, semmiképp nem látják úgy, hogy Kárpátaljának Magyarország vagy valamelyik más állam részévé kellene válnia, ugyanis egyértelműen kiállnak Ukrajna területi egysége mellett.
Kárpátalja kormányzója szerint a "szeparatista felhívásokra" az illetékes szerveknek, így az ukrán nemzetbiztonsági szolgálatnak, az SZBU-nak kell reagálnia, "megfelelő módon értékelve" az ilyen megnyilvánulásokat.
"Ma beszéltem Bayer Mihállyal, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott ukrajnai nagykövetével, aki szintén elítéli a magyar szervezetek autonómiával kapcsolatos felhívásait" – olvasható Luncsenko nyilatkozatában, amely szerint sok vita van a kettős állampolgárság kérdése körül is, de ehhez az alkotmány megfelelő módosítására van szükség. Ennek megfelelően a magyarok körében is sok javaslat hangzik el a kettős állampolgárság lehetséges ukrajnai intézményesítése kapcsán – így a közlemény.

Bayer Mihály, aki elítéli a kárpátaljai magyar szervezetek autonómiával kapcsolatos felhívásait

"Kárpátalján semmilyen módon nem nyomják el a nemzetiségi kisebbségek, köztük a magyarok jogait. Nagyon szoros az együttműködésünk a magyarokkal a gazdaság terén, és számos közös projektünk van a kultúra szférájában is, a magyar gyerekeknek és fiataloknak lehetőségük van az anyanyelvükön való tanulásra" – áll Luncsenko nyilatkozatában, amely szerint "a magyar kormány és a diplomáciai testület elhatárolódott ettől a nyilatkozattól, és – Budapest hivatalos álláspontja szerint – ahhoz nincs semmi közük".


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése