2014. április 26., szombat

A Hargita megyei rendőrparancsnok, Moldovan Radu Sandu-t gyilkossági kísérlettel vádolják (+ Videó)

Moldovan Radu Sandu főfelügyelőt, a Hargita megyei rendőrparancsnok, akit Csíkszeredán, 1986 és 1989 közötti időszakban, a (magyar) fiatalok ellen elkövetett számtalan kínzásról ismernek -, egy interjúban András Mihály úr, a város egyik volt lakosa, gyilkossági kísérlettel vádolja, a vád oka, hogy 1988 februárjában, miután őt többször megverte, egy közeli erdőben, eszméletlen állapotban magára hagyta.

Ugyanilyen elbánásban részesült akkor, Páncél Zoltán, András Mihály barátja is. MRS András Mihály nyilatkozata alapján a gyilkossági kísérletet Pop Ilie, az akkori Milícia „biztonsági" felelősének, a Szekunak és pár azonosíthatatlan milicistának a segítségével tette.

Ne feledjük, hogy az áldozatok megfenyegetése/megfélemlítése miatt, valamint a Marosvásárhelyi Táblabíróság melletti Ügyészségről gyakorolt befolyásának köszönhetően -- az 1989 előtti kínzásokért, Moldovan Radu Sandu ellen letett bűnvádi panaszok nem vezettek annak elítéléséhez.

Ugyancsak meg kell említenünk, hogy Moldovan Radu Sandut a Hargita Megyei Rendőrségnél alkalmazott kollégái is megvádolták, többek között, visszaélő viselkedése és a súlyos testi sértései miatt.

Az András Mihály úrral készült interjú megtekinthető román és angol felirattal az alábbi linken, a tartalom pedig (magyar, román, angol nyelven) az 1-es számú mellékletben olvasható.


A Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség belső dokumentációja, amely Moldovan Radu Sandu kollégáinak vádait tartalmazza, a 2-es számú mellékletben olvasható.

Nagyon reméljük, hogy ezen információk felkeltik az önök érdeklődését, mivel a román hatóságok és Székelyföld lakossága kapcsolatának lényegbevágó jellemzőit, Románia lakosai előtt, újnak tűnő perspektívából mutatják be, amelyeket azonban mindhárom megyében, Hargita-Kovászna-Maros, nagyon jól ismertek és dokumentáltak az ottaniak.

Hans Hedrich, alelnök
Neuer Weg Egyesület, Fogaras

http://szekelyfold.ma1 megjegyzés: