2014. március 26., szerda

Pénzbírság a magyar nyelvű segélykérés megtagadásáért

Ezer-ezer lejes pénzbírság törlesztésére kötelezte az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) azt a három magán-, illetve jogi személyt, melyet felelősnek talált a 2013-as marosvásárhelyi víkendtelepi segélykérő botrány miatt.
kanikula_weekend11_b 
Csúcsidő a marosvásárhelyi víkendtelepen. Nem egyszerű megtalálni egy elkallódott gyereket (archív felvétel)

Mint ismeretes, a vakációs rádiót működtető SBS Broadcasting Group munkatársa, Nagy István Csaba műsorvezető megtagadta, hogy magyarul vagy németül szóljon a mikrofonba, amikor egy kétségbeesett nagyapa a több tíz hektáros strandon elveszett unokájának szeretett volna üzenni.
Hiába magyarázta el Kincses Előd helyi ügyvéd, hogy az általa keresett, Berlinben élő hatéves Wehrmann Vince csak magyarul és németül ért, a szolgálatos műsorvezető kijelentette, hogy a víkendtelepi hangosbemondóban csak románul szabad szólni. A történtek után a jogász a polgármesteri hivatalhoz fordult, azt javasolván, hogy az önkormányzat, mint a szabadidőközpont tulajdonosa a jövőben kötelezze a vakációs rádió műsorvezetőit, hogy a segélykérést az elkallódott személy anyanyelvén is mondják be. „Ha elvesztődik egy arab gyermek, hiába szólítja a műsorvezető románul, mert az nem fogja megérteni. Persze az sem várható el, hogy a mikrofonnál lévő személy tudjon arabul, de ilyen esetben meg kell engedni a hozzátartozónak, hogy ő szóljon a hangosbemondóba” – érvelt Kincses. Mivel Dorin Florea polgármestertől cinikusnak és pimasznak tartott választ kapott, miszerint kérése elfogadhatatlan, hisz a vakációs rádió képtelen olyan személyt alkalmazni, aki a földkerekség mind az összes, 6800 nyelvét ismerje, a jogász a CNCD-hez és a közigazgatási bírósághoz fordult.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács megállapította, hogy az incidens napján a SBS Broadcasting és munkatársa, Nagy István Csaba diszkriminálta a nagyapát meg az unokát, és ugyanezért marasztalta el a város polgármesterét is. A testület mindannyiukat ezer-ezer lejes büntetés kifizetésére kötelezte. Kérdésünkre, hogy elfogadja-e a CNCD döntését, Nagy István Csaba határozott nemmel válaszolt. Mint mondta, nem hajlandó kifizetni a bírságot, inkább a bírósághoz fordul igazáért.

A Bolyai Farkas Elméleti Gimnázium magyar tagozatán végzett fiatalember most is meg van győződve afelől, hogy a víkendtelepi rádióban csak az állam nyelvén kell a közönséghez szólni. „Hiába magyar az elveszett gyermek, a felhívás nem neki, hanem a felnőtteknek szól. Az elveszett kiskorúakra általában a felnőttek szoktak felfigyelni. A nyolc év alatt, amióta a mikrofonnál vagyok, több száz hasonló esetünk volt, ezek egytől egyig megoldódtak. Kincses úr, aki egyébként engem legazemberezett, ledisznózott, és magyargyűlölő oltyánnak nevezett, az egyetlen, aki nem értette meg, hogy itt miként működnek a dolgok. Ha meg önök sem akarják megérteni, nagyon sajnálom” – adott hangot nemtetszésének Nagy. A Kiss FM-nél dolgozó műsorvezető azt is leszögezte, hogy bármi történjék, a jövőben sem enged idegeneket a víkendtelepi mikrofonhoz. „Mi lett volna, ha Kincses úr csak ürügyként használja fel az általa elmondottakat, átveszi a mikrofont és elkiáltja magát, hogy autonómiát akarunk, vagy azt, hogy le Florea-val? Mindenki azt hitte volna, hogy magyarok lévén, összebeszéltünk” – lendült ellentámadásba Nagy István Csaba.

http://www.szekelyhon.ro


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése