2014. március 2., vasárnap

Itt valaki hazudik: Ponta szerint az RMDSZ nem állított semmilyen feltételt a bársonyszékért cserébe

Római látogatása során Victor Ponta román miniszterelnök újságírói kérdésre azt nyilatkozta, hogy az RMDSZ nem támasztott semmilyen feltételt kormányra lépéséhez. Ugyanakkor biztosított afelől, hogy Románia maradéktalanul betartja az EU-előírásokat valamint elvárásokat, és egyetlen kisebbséget vagy azok intézményeit nem éri hátrányos megkülönböztetés.
Victor Ponta vagy Kelemen Hunor hazudik
Victor Ponta vagy Kelemen Hunor hazudik

Újságírói kérdésre, miszerint az RMDSZ feltétele a kormányra lépéshez az lett volna, hogy szabadon használhassák Székelyföld zászlaját és azt kitűzhessék középületekre, Ponta azt válaszolta, hogy: „Nem is állítottak semmi ilyen jellegű feltételt!”

Arra a kérdésre, hogy az RMDSZ kérte volna, hogy töröljék az székely zászló miatt indított bírósági eljárásokat, a miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy: „a pereket nem lehet törölni, viszont személyes véleményem, melyet mindig is hangoztattam és Antonescu úr is egyetértett velem, hogy mindaddig míg az önkormányzatok épületén egyértelműen láthatóan ott van a román- és uniós zászló, és ha ezek mellé kitűznek helyi jelképeket, legyen szó Gorj és Teleorman vagy Hargita megyéről, az rendben van.”Mindaddig, míg be van tartva a romániai és az uniós törvénykezés, szó sem lehet róla, hogy bármely közösséget hátrány érné.

„Fontos számunkra, hogy tudatosuljon bennünk, hogy Romániában élünk. Ha most itt elsétálunk Róma polgármesteri hivataláig, majd Lazio polgármesteri hivataláig, azt fogjuk látni, hogy ki van tűzve az olasz és uniós zászló, mellette pedig nyilván ott vannak a helyi közösség jelképei is. Számtalanszor megbeszéltem már ezt Antonescu úrral és remélem Blaga úr is egyet fog érteni velem ebben a kérdésben. Szerintem a politikában nincs helye a soviniszta, nacionalista megnyilatkozásnak” - mondta Ponta.
Mi folyik a pad alatt?
Mi folyik a pad alatt?

A PSD alelnöke, Liviu Dragnea pénteken azt nyilatkozta, hogy az RMDSZ kormányra lépésének nincsenek olyan feltételei, melyeket ne lehetne megbeszélni, viszont kitért arra, hogy semmilyen tartományi vagy kisebbségi zászlók és jelképek használata nem lesz elfogadva.

Dragnea szerint is, az RMDSZ nem támasztott feltételeket a kormányra lépéshez, és nem is kerül sor kormányzati program megvitatására, csupán az új kormány központi és helyi összetétele került szóba. Hangsúlyozta, hogy tartományi és kisebbségi zászlók kitűzésének elfogadása a kormányzat részéről nem is jött és nem is jöhet szóba!

Itt valaki hazudik...

[Kuruc.info, Mediafax, Brasso.info]


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése