2014. március 24., hétfő

Felvidéken a magyar magzatokat gyilkolják a leginkább

Az előző évihez képest több mint 5 százalékkal, ismét csökkent tavaly a művi terhességmegszakítások száma Szlovákiában - derült ki az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) által hétfőn közzétett statisztikákból.
A tavalyi évben egy híján 8 ezer művi terhességmegszakítást végeztek el "Szlovákiában", ez csaknem 450-nel, azaz több mint 5 százalékkal volt kevesebb mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a vizsgált időszakban az egy évvel korábbihoz képest csaknem nyolcvannal nőtt, s közel 5250-re emelkedett a spontán vetélések száma.
Tavaly az abortuszok legnagyobb hányadát, közel negyedét (1869 eset) a 30 és 34 év közötti korosztályba tartozó nőkön, illetve hasonló arányban olyan nőkön végezték el akiknek már legalább két gyermekük volt. Regionális felosztásban Besztercebánya, Nyitra és Pozsony megyékben vagyis az ország déli - magyarok által legsűrűbben lakott - régióiban végezték el a legtöbb művi terhességmegszakítást.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Európában az elmúlt években a terhességek csaknem harmada művi megszakítással ért véget. Felvidéken, ugyanakkor az utóbbi három évben a tavalyihoz hasonló arányban csökkent az abortuszok száma, és hosszú távon is csökkenő tendenciát mutat: 1960, vagyis az ilyen irányú statisztikák kezdete óta tavaly volt a legalacsonyabb. A rendszerváltáskor, 1990-ben még közel 48 ezer abortuszt végeztek az országban.
(MTI nyomán)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése