2014. március 18., kedd

Duşa: minden városban legyen 1918. december 1. nevű főút

Minden romániai városban kötelező módon lesz 1918. december 1-ről elnevezett főutca, ha a parlament elfogadja Mircea Duşa Hargita megyei szociáldemokrata párti (PSD) képviselő, védelmi miniszter törvényjavaslatát.
dec1_b
A kezdeményezést a napokban kedvezően véleményezte a szenátus közigazgatási bizottsága. Nem ez egyébként az első hasonló kezdeményezése a székelyföldi román politikusnak, 2011-ben már megpróbálkozott az utcanévadás centralizálásával.
A szenátus akkor el is fogadta törvénytervezetét, hogy a megyei és helyi önkormányzatok csak egy tárcaközi kormányzati bizottság jóváhagyása után változtathatják meg román történelmi, politikai vagy kulturális személyiségekről, eseményekről elnevezett utcák, terek, iskolák és egyéb létesítmények nevét, ha az új elnevezés nem román jellegű. Akkor el is mondta, hogy azért kezdeményezte a jogszabályt, mert felháborodott, hogy a székelyföldi városokban magyar neveket adnak az utcáknak. Kezdeményezése azonban az alsóházban megbukott.
Márton Árpád, az RMDSZ háromszéki képviselője a Krónika megkeresésére aberrációnak nevezte Duşa újabb tervezetét. „Ez a jogszabály precedenst teremthet: ha most kötelezik, hogy 1918. december elsejéről nevezzenek el utcát, hamarosan valami egyéb jut eszükbe, és végül nem lesz annyi utca, ahány ötletük lehet a politikusoknak” – fogalmazta meg aggályait a honatya, aki nem hiszi, hogy a tervezetet megszavazza a törvényhozás.
Mint ismeretes, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat évek óta próbálkozik az 1918. december 1. sugárút szakaszosításával: egy részt továbbra is a román nemzeti ünnepről, a másik két részt Petőfi Sándorról és Mihai Eminescuról neveznék el.
A Petőfi utcanév elfogadásának háromszor nekifutottak, ám a román pártok képviselői vagy a prefektus megtámadták a határozatokat, illetve civil szervezetük tett ellene feljelentést, s a bíróságon minden alkalommal hatálytalanították.
Czimbalmos Csaba városmenedzser most megkeresésünkre emlékeztetett, 1990-ben az akkori prefektúra, amely a megyei tanács feladatkörét is ellátta, Sepsiszentgyörgy több főutcájának román nevet adott, így nevezték el a leghosszabb sugárutakat 1918. december 1-jéről, Grigore Bălanról, Vasile Goldişról vagy Păiuş Davidról.
„Az önkormányzatoknak soha nem sikerült módosítaniuk az utcaneveket, hiszen azok, akik ezt megtámadták és azok is, akik a döntéseket felülbírálták, mindig a másik oldalon álltak. Legtöbbször formai okokra hivatkozva vagy egyszerűen magyarázat nélkül utasították vissza a módosítást” – idézte fel Czimbalmos Csaba.

http://www.kronika.ro


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése