2014. március 11., kedd

A Szabadság párt kikiáltotta a magyarságot az ukránok ellenségének


Úgy látszik, hogy az ukrán Szabadság pártnak nem elég a krími válság: újabb frontot nyitott, ezúttal a magyarságot kiáltva ki az ukránok ellenségének – jelentette ki Gajdos István, az ukrán parlament egyetlen magyar nemzetiségű képviselője kedden az MTI-nek.
A politikus arra reagált, hogy a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt Kárpátalja megyei szervezete a múlt hétvégén kezdeményezte az ukrán főügyészségnél az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt (UMDP) betiltását, annak alapító elnökének, Gajdos Istvánnak az „ukrán nép szabadságért és nemzeti méltóságért vívott küzdelme” idején folytatott tevékenységéért és nyilatkozataiért.
Gajdos István hangsúlyozta, hogy a Szabadság párt egy olyan ukrajnai kisebbség, a magyarság egyik politikai pártját próbálja betiltatni, amelynek anyaországa az Európai Unió tagállama.
“Mi, magyarok hagyjuk-e ezt, illetve hagyja-e az ország új, magát európainak nevező vezetése, hogy a szélsőségesek lejárassák Ukrajnát az egész világ előtt, és ami ugyancsak lényeges: tétlenül nézi-e mindezt Magyarország és Európa? – vetette fel.
Kijelentette, hogy “ocsmány provokációnak” tartja a mostani, “hazugságokra, féligazságokra és csúsztatásokra” épített “vádiratot”.
“Művelt, toleráns ember egy ilyet azonnal a kukába továbbít” – jegyezte meg, hozzátéve: “a beadvány arra azonban tökéletesen megfelel, hogy a mostani, zavaros időkben nemzetiségi ellentéteket szítsanak, uszítsanak vele”.
“Azt sem lehet kizárni, hogy valakik ezzel szeretnének nyomást gyakorolni rám, mint az új nyelvtörvényt előkészítő parlamenti bizottság tagjára, illetve, hogy így próbálnak bosszút állni rajtam azért, mert kiálltam közösségünk jogainak érvényesítése mellett, szót emeltem, amikor magyarokat fenyegettek, amikor megpróbálták eltörölni a kisebbségek számára fontos nyelvtörvényt” – fűzte hozzá a képviselő.
Ismételten aláhúzta, hogy a kijevi tömegrendezvényeken soha nem szólt az ukrajnai, vagy a kárpátaljai magyarság egésze nevében, hanem mint korábbi parlamenti frakciója, a Régiók Pártjának képviselőcsoportja tagjaként. “A kisebbségekkel szembeni pozitív politika miatt vettem részt ezeken, egy bizonyos határig” – tette hozzá.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a demokrácia fontos eleme a szólásszabadság, a véleménynyilvánítás szabadsága. Gajdos István leszögezte, hogy visszautasítja a rágalmakat, amelyek miatt – ha szükséges – bírósághoz, illetve az európai intézményekhez fordul jogorvoslatért.
Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) szervezet és bejegyzett pártja, az UMDP elnökségei az MTI-hez kedden eljuttatott nyilatkozatukban szintén visszautasították a parlamenti képviselőt ért vádakat.
“Úgy véljük, a szvobodások célja a magyarság meghatározó intézményeinek ellehetetlenítése, az egész közösség, mindazok megfélemlítése, akik nyíltan kiállnak a kisebbségi jogok mellett, szót emelnek az ukrajnai magyarság érdekében. Gajdos István is azért került e támadások kereszttűzébe, mert egyike azon parlamenti képviselőknek, akik az országban egyre inkább elharapódzó nacionalista felhangok közepette következetesen kiállnak közösségünk és más nemzeti kisebbségek jogainak védelmében” – áll a nyilatkozatban.
Az UMDSZ és az UMDP elnökségei közölték, hogy “minden rendelkezésre álló jogi és politikai eszközt” igénybe fognak venni “intézményeik, aktivistáik, a magyar emberek és az egész magyar közösség védelmében”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése