2014. február 25., kedd

Ukrajnai utóhatások: magyarokat félemlítettek meg ukrán radikálisok

 
A Külügyminisztérium elítéli a Jobboldali Szektor beregszászi megfélemlítő akcióját, amikor is a magyarok lakta település közgyűlését szakították félbe erőszakos fellépésükkel. Az ügynök-Martonyi vezette szánalmas magyar külügy képes volt alulmúlni magát ismét.
A beregszászi városi tanács hétfőn közgyűlést és lakossági fórumot hívott össze, amelyre a Jobboldali Szektor radikális csoport aktivistái betörtek és erőszakos fellépésükkel félbeszakították az eseményt – derül ki a külügyi tárca közleményéből.
A "legendásan kemény" magyar külügyminisztérium a közrend elfogadhatatlan veszélyeztetésének és aggasztónak tekinti az esetet, úgy véli, hogy a szélsőséges nézeteket követők visszaélnek a demokratikus átmenet adta történelmi lehetőséggel. (És még mindig a "demokratikus átmenettel" foglalkoznak ezek a szerencsétlenek! -szerk)
A visegrádi négyek külügyminiszterei hétfői budapesti tanácskozásukon elfogadott nyilatkozatukban is hangsúlyozták, hogy valamennyi ukrajnai politikai erőnek továbbra is felelősen részt kell vennie a nemzeti egységkormányt célzó érdemi párbeszédben, amely helyreállíthatja a közrendet az ország egész területén. A beregszászi eset szemben áll ezzel - közölték. Hozzátették: az ukrajnai válság alatt első alkalommal egy magyar többségű településen történt incidens.
A demokratikus jogukat gyakorló közösség megfélemlítése akadályozza és sérti a felkészülést a szabad és egyenlő választásokra, valamint az európai demokratikus értékek tiszteletét, ideértve a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségek jogait is - fogalmaztak.
A Külügyminisztérium reméli, folytatódik Kárpátalján a nemzeti közösségek békés egymás mellett élése, és a jövőben is élvezhetik az Európa Tanácsnak Ukrajna által is aláírt dokumentumaiban biztosított jogokat.
Sürgetik emellett, hogy az ukrán törvényhozás mielőbb szervezze újjá a rendvédelmi szerveket, valamint teremtse meg a nemzeti közösségek szabad anyanyelvhasználatát. E két követelmény érvényesülését Magyarország a magyar–ukrán és az európai–ukrán kapcsolatok fokmérőjének tekinti - hangsúlyozták.
Martonyi János külügyminiszter utasította Magyarország kijevi nagykövetét és ungvári főkonzulját, hogy mindezeket jelezze az ukrán központi és helyi hatóságoknak.

Deres: Egészen elképesztő, hogy mennyire béna és tehetetlen a magyar külügy. Már réges-régen (minimum!) a kárpátaljai autonómia miatt kellene verni az asztalt, ehelyett efféle erőtlen nyilatkozatokat adnak ki, amely a demokratikus átmenetért aggódik leginkább és semmiféle következményt nem helyez kilátásba hasonló cselekmények esetére. Ha valaha lesznek Magyarországon az ukrajnaihoz hasonló változások, akkor a magyar külügy tagjait az elsők között kell elkergetni!

2014.02.25. 10:43
Forrás: 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése