2014. február 21., péntek

Székelyföld - Autóvezetési vizsga megaláztatással

Megalázó módon viselkedett vele az autóvezetési vizsgán egy rendőr, aki hiányos román tudása miatt ki is gúnyolta – panaszolta el egy csíkszeredai hölgy. Bár a gépjárművezetői engedélyért magyarul is lehet elméleti vizsgát tenni, a gyakorlati próbán a véletlenen múlik, hogy magyarul is beszélő vizsgabiztoshoz kerüljön a jelentkező.
sofor suli vn 005_bVizsgáztatást jelző tábla. „Amikor kiszálltam, reszketett a karom”
Nem egyedi esetről van szó – tudtuk meg egy sofőriskolai oktatótól, aki szerint az utóbbi időben többször volt arra példa, hogy lenézően, gúnyosan viselkedett a vizsgáztató rendőr, rákiabált a vizsgázókra, akik emiatt jóval gyakrabban hibáztak. Az oktató nem vállalta nevét, ugyanazon okból, mint az egyik ilyen eset szenvedő alanya: tartanak a rendőröktől, akik visszaélhetnek hatalmukkal.
Nem tudott románul, kigúnyolták
„Indulásból nagyon paprikás hangulatban volt a rendőr, mert az autóban vártuk, és nem szálltunk ki, nem vettük észre, hogy közeledik” – mesélte a csíkszeredai hölgy, aki még szeretne újravizsgázni, és esetleges megtorlástól tartva kérte nevének elhallgatását. „Mondott valamit, amit én nem értettem meg, mert zaj is volt, és mondtam, hogy nem tudok jól románul. Erre ő nagyon csúfondárosan viselkedett, gúnyosan utánozta román kiejtésemet, kijelentve, ne mondjam, hogy nem tudok románul, mert akkor huszonkét éve nem tudtam volna jogosítványt szerezni egy másik gépjármű kategóriában” – elevenítette fel a történteket.
Megígérte, hogy szemmel tartja
A hölgy elmondása szerint nem vitatkozott, de az ismétlődő gúnyolódás, kiabálás miatt olyan idegállapotba került, hogy többször hibázott, így a vizsga nem sikerült. „Nagyon megalázó volt, amikor kiszálltam, reszketett a karom, nem is ott írtam alá a papírt, ahol kellett volna. A hangoskodás miatt a következő vizsgázó nem is ült be az autóba, a rendőr pedig azt mondta egy másik jelentkezőnek, hogy hazugságokat beszélek, de nem baj, mert szemmel tart” – mondta. A hölgy egyelőre csak az Édes Anyanyelvünkért Szövetségnél nyújtott be írásos panaszt, azt mondta, ennél többet most nem szeretne, de azt igen, hogy minden vizsgabiztos beszélje a magyar nyelvet, és senkit se alázzanak meg ilyen módon. „Életemben nem volt haragosom. Ha hibáztam, jelöljék be, de ne csúfoljanak, ne alázzanak meg” – jelentette ki.
Két vizsgabiztos beszél magyarul
Kérdésünkre Adrian Pănescu, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője elmondta, összesen négy vizsgabiztos dolgozik Csíkszeredában, nekik van meg az ehhez szükséges képesítésük. Közülük két személy beszéli a magyar nyelvet, kettő viszont nem. Az, hogy egy vizsgára jelentkező személy melyik vizsgáztatóhoz kerül, a véletlenen, pontosabban egy számítógépes programon múlik, amely szétosztja a jelentkezőket – ez éppen azért történik, hogy a vizsgázók ne tudják előre, kivel vizsgáznak, kizárva ezzel a megegyezés lehetőségét. „Ha valakit ilyen sérelem ért, megalázóan viselkedtek vele, panaszt tehet emiatt a prefektusi hivatalban, de ezt tanúval is kell igazolni” – magyarázta a szóvivő.
Jelezni kell a hasonló eseteket
Veress Dávid, az Édes Anyanyelvünkért Szövetség elnöke fontosnak tartotta kiemelni az ügy kapcsán, hogy ha bárkinek voltak, vannak vagy lesznek a fent leírtakhoz hasonló, megalázó tapasztalatai, ezt mielőbb szóban és írásban egyaránt jelezze a szövetségnél a 0266-331836-os vagy a 0743-663590-s telefonszámokon, illetve a veressdavid@yahoo.com elektronikus postacímen. „Jogállamban élünk, ne hagyják, hogy önöket emberként vagy magyarként a szülőföldjükön bárki is megalázza!” – hívta fel a figyelmet Veress Dávid.

http://www.szekelyhon.ro/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése