2014. február 4., kedd

Szatmárnémeti: botrány a magyar zászló miatt

Moldva és Havasalföld egyesülésének ünnepén, január 24-én a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium egyik diákja magyar zászlóval ment iskolába. Az úgynevezett kis egyesülés évfordulóján történtek hírére a Szatmár Megyei Főtanfelügyelőség kivizsgálást indított és "vétkesnek" nevezte a diákot. Az ActiveWatch Sajtófigyelő Ügynökség elítélte a főtanfelügyelőséget a szabad véleménynyilvánításhoz való jog korlátozása miatt.
Illusztráció
Illusztráció

Claudiu Mondici főtanfelügyelő-helyettes a helyi sajtónak az iskolában történtekkel kapcsolatban kijelentette: "mivel nem egy pedagógusról, hanem egy diákról van szó, azonnal felvettük a kapcsolatot a Kölcsey Ferenc Főgimnázium vezetőségével, akiktől azonnali és pontos információkat kértünk a történtekről. Az iskola vezetősége egy vizsgálóbizottságot hívott össze, amely azonosította a vétkes diákot. Az elkövetkezőkben az iskolai szabályzatnak megfelelően történik az eljárás annak érdekében, hogy a hasonló incidensek elkerülhetőek legyenek".

Az ActiveWatch szerint a főtanfelügyelőség nyomást gyakorol a diákra és korlátozni próbálja a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát. Egyesek sértőnek vagy provokálónak tarthatják egy másik ország zászlójának kifüggesztését, azonban ez a gesztus nem lépi túl az Emberjogi Bíróság joggyakorlatában meghatározott szabad véleménynyilvánítás kereteit. Ezért szerintük a "vétkesség" hangoztatása kimeríti a szabad véleménynyilvánításhoz való jog nyílt támadásának fogalmát.

Az ActiveWatch feleleveníti a kovásznai hajpántos kislány esetét, aki tavaly március 15-én piros-sárga-kék hajpánttal ment iskolába. Az ActiveWatch arra emlékeztet, az osztályfőnök erőszakos fellépését - aki elkobozta a kislánytól a szalagot - az Országos Diszkriminációellenes Tanács elítélte, és 400 lej kifizetésére kötelezte a pedagógust.

Az ActiveWatch közleményében továbbá megjegyzi, a Szatmár Megyei Főtanfelügyelőség fellépése túlzás a magyar zászlóval iskolába menő diák gesztusához képest, és félő, hogy interentnikus konfliktusok szításához járul hozzá.

Éppen ezért felkérik az oktatási minisztériumot, hogy büntesse meg a főtanfelügyelőséget.

Pataki Enikő, a gimnázium igazgatója az MTI-nek pénteken elmondta, az iskola fegyelmi bizottsága a szülők jelenlétében meghallgatta a tanulókat, és diákcsínynek minősítette az ügyet. A kezdeményezőt az intézmény belső szabályzatának megszegése miatt megrovásban részesítették. "Azt is elmondtuk a diákoknak, hogy otromba dolognak tartjuk mások ünneplésének a megzavarását" - nyilatkozta az igazgatónő.

[Forrás: MTI, Transindex, activewatch.ro http://itthon.ma]


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése