2014. február 6., csütörtök

Nyugtalanító hírek a FelvidékrőlA napokban jelentették be, hogy Malina Hedvig ellen hamis tanúzás gyanújával vádat emel a szlovák főügyészség. A nehéz sorsú fiatalasszony nemrégen jelentette be, hogy 2006 óta tartó meghurcoltatása miatt szülőföldje elhagyására kényszerül, és családostól Magyarországra emigrál.

A szlovák hatóságok eljárása nem csupán az érintettnek, hanem az egész felvidéki magyarságnak azt üzeni, hogy aki nyilvánosságra hozza az őt ért jogsérelmeket, az további retorziókra számíthat.

Nagy felháborodást váltott ki az is, hogy a kassai székhelyű Szlovák Alkotmánybíróság immár harmadszorra halasztotta el a döntést az állampolgársági törvény felülvizsgálata tárgyában. Ismeretes, hogy a jogszabály alapján 701 személy vesztette el állampolgársághoz fűződő jogait, köztük 47 magyar. A 2010 júliusában hatályba lépett törvényt 40 magyar és szlovák képviselő támadta meg az alkotmánybíróságnál, azonban a testület azóta sem hozott döntést ez ügyben.

A demonstrációk hatására az alkotmánybíróság elnök asszonya tavaly ősszel bejelentette, hogy még abban az évben határozatot hirdetnek. Erre nem került sor, de a testület közölte, hogy ez év január 15-én tárgyalják az ügyet. A szóvivő arról is biztosította a közvéleményt, hogy a döntést azonmód kihirdetik. Az ülésen jelen lévők legnagyobb meglepetésére a tárgyalás végén az alkotmánybíróság elnöke azt közölte, hogy a határozatot február 26-án nyilvános ülésen ismertetik. Utóbb azonban, amint az közismert – feltehetően politikai okok miatt –, a döntést határozatlan időre elnapolta a Szlovák Alkotmánybíróság.


Tekintettel arra, hogy a jogfosztás következményei elsősorban a felvidéki magyarokat sújtják, akik szülőföldjükön élnek és itt kénytelenek szembe nézni az ismétlődő hatósági zaklatásokkal, úgy véljük, hogy az anyaország nem hagyhatja szó nélkül Tamás Ilonka néni és jogfosztott társai évek óta tartó meghurcoltatását.

Az alkotmánybíróság feladata éppen az lenne, hogy valamennyi polgár számára jogvédelmet biztosítson a hatósági önkény ellen. Ezt a feladatát a Szlovák Alkotmánybíróság a magyar nemzetiségű jogfosztottak esetében nem hajlandó ellátni, hiszen az évek óta folyó eljárást továbbra sem hajlandó lezárni.

A szlovák alkotmány rögzíti, hogy akarata ellenére senki sem fosztható meg állampolgárságától, és azt csak saját kérésre lehet elveszteni. Ennek ellenére Ilonka nénit és a magyar nemzethez tartozást nyíltan vállaló sorstársait minden, állampolgársághoz fűződő joguktól megfosztották, és a hatóságok évek óta üldözik őket.

Az Emberi Méltóság Tanácsa mélységesen elítéli a szlovák állami hatóságok jogsértő cselekedeteit, és arra kéri fel a nemzetközi közvéleményt, hogy a rendelkezésére álló demokratikus eszközök igénybevételével, határozottan lépjen fel a jogfosztottak védelmében és érdekében.

Az Emberi Méltóság Tanácsa nevében:

Tőkés László
Lomnici Zoltán
Közlemény

http://erdely.ma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése