2014. február 23., vasárnap

Az ukrajnai puccsnak egyértelműen vesztesei lehetnek a kárpátaljai magyarok


timosenko250.jpgA nyugati és az Európai Unió által annyira üdvözölt forradalmi változásnak, és az atlantista komornának, Timosenkónak a visszatérése nem sok jóval kecsegtet kárpátaljai magyar véreink számára. A jobbára magyarok lakta települések korábban pont azért szavaztak az oroszbarát Janukovicsra, mert úgy gondolták, hogy elnöksége alatt csökkenhet a magyarokra nehezedő nyomás. A kárpátaljai hatalomátvétel vesztesei egyértelműen a magyarok lehetnek.
Szombaton bejárta a világsajtót az a kép, hogy a Jobb Szektor elnevezésű radikális csoportosulás a kárpátaljai ukrán rendőrség egyetértésével elfogta és szigetelőszalaggal összekötözve közszemlére állította a jelenlegi ukrán-magyar gúnyhatáron lévő Csap határállomás korrupt vámparancsnokát.

A dicsőséges forradalmárokat ünneplő liberális média gyorsan elfeledkezik arról a tényről, hogy a korrupció, a határátkelés meggyorsítására kikövetelt csúszópénzek szedése egyáltalán nem csak a Janukovics-rendszerre volt jellemző, hiszen Ungváron már vagy tíz éve külön luxusnegyedben laknak azok a határőr- és vámtisztek, akik Ukrajna más szegleteiből ideszalasztva óriási vagyonokra tettek szert, és például a náluk státusz szimbólumot jelentő Volkswagen Touaregek nem egy helyütt kettesével állnak az udvarban. Ez a mostani hirtelen megtisztulás eléggé átlátszó, sokkal inkább arról van szó, hogy a kifelé mutatott "demokratizálódással" az elnök embereit akarják eltávolítani a regionális hatalom környékéről is.

Mára kiderült, hogy mi a valós helyzet a Kárpátok hágóinak megvédésével kapcsolatosan. Az ultraradikális ukránok, akik megszállták a történelmi régiót, nem azért vonták ellenőrzésük alá az átkelőpontokat, hogy a forradalmárnak nevezett terroristák beszivárgását megakadályozzák, hanem pontosan az ellenkezőjéért: nehogy Janukovicshoz hű erők kelljenek át a történelmi magaslatokon.

Kárpátalját vasárnap délelőttre egyértelműen a Nyugat-barát uniópárti, de az ukránok első- és felsőbbrendűségét hirdető radikális erők uralják, akiknek éppúgy szálka a szemükben az őshonos kárpátaljai magyarság, mint a keletebbre lévő régiókban élő oroszok. A magyar jelképek meggyalázói, a Vereckei hágó emlékművének folyamatos megcsúfolása és összefestékezése mind-mind azokhoz az erőkhöz köthető, amelyek uralják Kárpátalját.

Az országban tapasztalható gazdasági nehézségek, az államcsőd veszélye azon erőknek kedvez, amelyet eddig is felhasználtak az européer és atlantista gyarmatosítók arra, hogy piacnak és nyersanyagforrásnak megszerezzék az orosz birodalommal határos területet. Azt pedig már megszokhattuk, hogy az européer és liberális értékeket zászlójukra tűző nagy humanisták, a Trianonban szétszakított történelmi Magyarország területén létrejött műállamok magyarellenes atrocitásait teljesen figyelmen kívül hagyják, a magyar kisebbség védelme részükről nem lehet egyenlő mondjuk az európai cigányok abszolút védelmével és érdekképviseletével.

A mostani ukrán változás, ha ez így megy tovább, mindenképpen hátrányos a kárpátaljai magyarságra nézve, mert vélelmezhetően sem az anyaországtól, sem a nyugattól nem remélhetnek segítséget, ha azok a politikai erők, amelyek Ukrajna egynyelvűsítését tűzték ki célul, uniós támogatással valósíthatják meg hungarofób politikai elképzeléseiket a történelmi Magyarország egykor meghatározó részében.

Kostás Roland - Hunhír.info

7 megjegyzés:

 1. Ezt a Jobbiknak is meg kell mondani, ők intettek ugyanis nyilvános közleményben teljes passzivitásra, és hogy ne üljünk fel a provokációknak. De azért ekkora provokációnak már csak fel kell ülni. Nem mondom, jelen körülmények között cselekedni akár veszélyes is lehet, a Jobb Szektor itt garázdálkodik Kárpátalján, de azért mégsem lehet karbatett kézzel ülni, miközben a nyakad vágják. Valamit ki kell találni.
  Csibi Barna

  VálaszTörlés
 2. "egyertelmuen", vagy "lehetnek"? dontsuk el.
  Plusz, ha tegnap janukovics puccsnak nevezte, akkor mar ma nekunk, magyaroknak, automatikusan puccs?
  Plusz, amiert timosenko probal host faricskalni magabol, attol meg nem biztos hogy sikerul is neki.
  Es lenne meg par dolog amire rafer a pontositas.

  VálaszTörlés
 3. Kedves Roland! Elsősorban, ami Ukrajnában zajlott-zajlik nem puccs. Az ukrán parlamentben a minap a nacionalista Svoboda párt álltal terítékre került nyelv-kérdés-törvény, amely az orosz nyelvet szeretné háttérbe szorítani - figyelembe kívánja venni a többi nyelvi kisebbségek jogait. Kárpátaljai magyaroknak két szervezetük van - az UMDSZ és a KMKSZ. Az előbbi, Gajdos István vezetésével a Janukovics féle korrupt kormánnyal szimpatizált és most is parlamenti képviselő. Ami nem jó fényt vett az ukránok szemében a magyarokra nézve. Ehhez adjuk hozzá még a kormányunk húgyódisznós hallgatását és állásnemfoglalását... De szerencsére, a forradalmat nem kizárólag az ukrán nacionalisták csinálták (csak a hírük nagyobb mint a létszámuk) és vannak kárpátaljai magyarok, akik üdvözlik a változásokat és a volt kormány bukását.

  VálaszTörlés
 4. Ha Timosenko valóban hatalomra kerül és beváltja igéreteit akkor nekünk régen rossz.Ő az a fajta nacionalista aki nem tür meg maga mellett senkit és semmit.Olyan Hitler-i gondolkodasu,oda tudnám egymásmellé képzelni őket.Ha csak ő maga lenne ilyen az nem lenne nagy gond,de sajnos nagyon sok a követőlye.Lessz ám gyorsitott etnikai tisztogatás.Az ország ugymond romokban,és már a nyelvtörvény módositásával foglalkoznak akkor mit várjunk a későbbiekben? Azt meg,hogy csak az orosz nyelvről lenne szó....nevetséges, bármit tesznek kihat ránk is.Inkább foglalkoznának azzal hogy milyen korrupt és csóró az ország és gazdaságilag eggy nulla. Európa szégyene,na meg a miénk.

  VálaszTörlés
 5. Juscsenko és Timosenko-féle kormányok korruptabbak voltak mint Janukovicsé.

  VálaszTörlés
 6. Közel száz esztendeje szenved a kirekedt ,magyarság ,talán most miért is maradna ki,??

  VálaszTörlés