2014. február 11., kedd

A tatárok Romániában szabadnapot kaphatnak nemzeti ünnepükön, a magyarok nem

Romániában a tatár nemzetiségűek szabadnapot kaphatnak munkáltatóiktól saját kérésük alapján december 13-án, nemzeti ünnepük alkalmából - döntötte el kedden a román parlament.
Illusztráció
Illusztráció

Romániában 2006-ban nyilvánították törvényben a tatárok ünnepévé december 13-át, ami azért jelentős dátum számukra, mert 1917-ben a krími tatárok ezen a napon kiáltották ki köztársaságukat.

Most ezt a törvényt módosította nagy többséggel az ügydöntő jogkörrel rendelkező képviselőház. A módosító indítvány szövege szerint a munkáltatók szabadnapot adhatnak a tatár nemzetiségű személyeknek egyéni kérelem alapján, hogy részt vehessenek a nemzeti ünnepük alkalmából szervezett kulturális rendezvényeken. 287 képviselő támogatta a törvénytervezetet, egy ellene szavazott, kilencen tartózkodtak.

Tinel Gheorghe, az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) képviselője ellenezte a javaslatot, szerinte túlzás egy teljes szabadnap megítélése. A Mediafax hírügynökség szerint a kormányzó szociáldemokraták és liberálisok támogatták a törvénytervezetet, azzal érveltek, hogy ez a módosítás is bizonyítja, Bukarest kisebbségbarát légkör kialakítására törekszik.

Romániában mintegy 20 ezer tatár él a 2011-es népszámlálás eredményei szerint. Többségük az ország délkeleti részén, a Dobrudzsa (Dobrogea) nevű történelmi régióban.

Romániában március 15., a magyarság nemzeti ünnepe nem számít munkaszüneti napnak. Kivételt képeznek a Kovászna megyei közgyűlés alkalmazottai, akiknek a kollektív munkaszerződésébe 2011-ben belefoglalták, hogy március 15-e szabadnap.

Székelyföldi magyar önkormányzati vezetők már többször kérték, hogy ezt a napot nyilvánítsák hivatalos munkaszüneti nappá Erdélyben. A háromszéki önkormányzatok közül 2011-ben tíz fogadott el olyan határozatot, amely az adott településen hivatalos ünneppé nyilvánította az 1848-49-es szabadságharc évfordulóját. A prefektúra megtámadta ezeket a döntéseket arra hivatkozva, hogy hivatalos ünnepről csak a parlament dönthet, a helyi tanácsoknak nincs ilyen joguk.

http://itthon.ma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése