2014. január 7., kedd

Székelyföld „hungarista” találmány a soviniszta magyargyűlölő FCRCH szerintA "magyar szélsőséges megnyilvánulások" elleni szigorú fellépést sürget a székelyföldi románok érdekvédelmi szervezeteként fellépő Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma.

    A szervezet - a Mediafax hírügynökség által idézett - vasárnapi közleményében felhívással fordult a román pártokhoz, hogy azok ne vállaljanak közös kormányzást a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) mindaddig, amíg az nem mond le "hungarista követeléseiről".
    A szervezet két közelmúltbeli sepsiszentgyörgyi esetre hivatkozik. A szervezet azt hangoztatja: december elsején a román zászló lobogtatásáért bírságolt meg a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség egy fiatalt, szilveszter éjszakáján pedig azért vertek meg magyar fiatalok Sepsiszentgyörgy központjában egy román politikust, mert nem tudott magyarul.
    A fórum szerint a kisebbségekhez tartozó román állampolgárokat a térségben 23 éve programszerűen "sovén, románellenes, államellenes szellemben nevelik az iskola, a sajtó révén, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellenőrzése alatt működő helyhatóságok által szervezett úgynevezett kulturális megnyilvánulások által".
    A fórum felrója, hogy a helyhatóságok által szervezett és támogatott események a legtöbb esetben "románellenes, államellenes propagandafelületté alakulnak, amelyek  Hargita, Kovászna és Maros megye területi autonómiáját hirdetik". A fórum álláspontja szerint a Székelyföld földrajzi név "a hungarista marketing ügyeskedői által kitalált fogalom".
    A szervezet úgy véli, az állam azért gyengült meg a térségben, mert a román politikai pártok az RMDSZ parlamenti támogatásáért "áruba bocsátották az állam fennhatóságát, és a nemzetbiztonságot". Álláspontja szerint a decentralizálás tovább gyengíti az államot Erdélyben, ezért azt sürgeti, hogy legalább a rendfenntartó erők maradjanak központi irányítás alatt.
    A fórum azt javasolja, hogy törvényi úton szabjanak gátat a magyar szélsőségesség jelenségének például azzal, hogy "akadályozzák meg azoknak a szélsőségeseknek a köztisztségekhez való hozzáférését, akik a tisztségekhez tartozó erőforrásokat az egységes és oszthatatlan szuverén román nemzetállam aláaknázására fordítják".
    A román média tág teret szentelt az elmúlt napokban a Sepsiszentgyörgy központjában szilveszter éjszaka megvert és bordatörést szenvedett Gheorghe Predut esetének. A politikus állítása szerint egy fiatalokból álló csoport azért támadott rá, mert nem tudott magyarul válaszolni a kérdésükre.
    December elsején - amikor Románia nemzeti ünnepét, és advent első vasárnapját ünnepelték - egy fiatalra azért rótt ki 500 lejes (33 ezer forint) bírságot a helyi rendőrség, mert az fellépett a magyar adventi ünnepség szabadtéri színpadjára, és ott egy román zászlót lengetve azt kezdte kiabálni, hogy ez román föld.

MTI http://felsoharomszek.szek-helyek.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése