2014. január 6., hétfő

Folytatják Székelyföld elrománosítását: Újabb székelyföldi ingatlant juttatott a kormány az ortodox egyháznak

Újabb ingatlant juttatott a kormány az ortodox egyháznak - közölte hétfői számában a Háromszék című Kovászna megyei napilap.

A Hivatalos Közlöny december 30-án tette közzé azt a tavaly április 3-án hozott, mindeddig nem ismert határozatot, amellyel a kormány jóváhagyja egy 281 négyzetméteres ingatlan állami köztulajdonként való nyilvántartásba vételét. Az ingatlant ugyanazzal a jogszabállyal a vallásügyi államtitkárság kezelésébe, Kovászna és Hargita Ortodox Püspökségének juttatta a kormány.

A kormányhatározat utal arra, hogy az ingatlan a sepsiszentgyörgyi városi tanács márciusi határozata által került állami köztulajdonba. A sepsiszentgyörgyi ortodox katedrális szomszédságában álló tömbház földszintjén és első emeletén lévő ingatlanban korábban az állami tulajdonban lévő ADAS biztosító társaság székháza működött.
Az ADAS volt sepsiszentgyörgyi székhelye

Ugyancsak december 30-án közölték a Hivatalos Közlönyben azt a szintén tavaly április 3-án keltezett kormányhatározatot, amelyben a kormány a sepsiszentgyörgyi önkormányzat kezelésébe juttat egy olyan sepsiszentgyörgyi ingatlant, amelyet 2004-ben az ortodox egyháznak adományozott. Amint a Háromszék emlékeztet rá, a Nemzeti Bank korábbi sepsiszentgyörgyi székházának a használati joga évek óta vita tárgyát képezi.

Ez utóbbi, 1311 négyzetméteres hasznos területű ingatlant a leköszönése előtti napokban juttatta az ortodox egyháznak a Năstase-kormány, a Tăriceanu-kormány azonban - amelyben az RMDSZ is részt vett - 2005 novemberében érvénytelenítette a kormányhatározatot, és Kovászna megye köztulajdonába helyezte az épületet. Az ortodox egyház nem nyugodott bele, hogy adomány nélkül maradt, és peres úton szerezte vissza az ingatlant.

A Kovászna megyei elöljárók az ügy kapcsán korábban azt kifogásolták, hogy míg az ortodox egyház adományokat kap a román államtól, az erdélyi magyar egyházaknak az egykor államosított ingatlanaikat sem sikerül maradéktalanul visszaszerezniük az államtól.

http://www.maszol.ro

1 megjegyzés: