2014. január 28., kedd

Állítólag ultraradikális csoportok indultak Nyugat-Ukrajnából Kárpátaljára - a külügy magyarellenes támadásoktól tart

Az Ungváron folyó hatalomellenes tüntetések szervezői szerint Kárpátalján nincs és nem lesz egyetlen különítmény sem Lemberg (Lviv) és Ivano-Frankivszk megyékből – közölte hétfőn az ungvári tüntetések szervezőinek tanácsa a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportálon megjelent nyilatkozatában.

Közleményükkel az ungvári tiltakozó megmozdulások irányítói azokat a hatalomhoz közeli médiumokban megjelent információkat cáfolták, amelyek szerint Kárpátalján provokációkra lehet számítani a szomszédos nyugat-ukrajnai megyékből érkező szélsőségesek részéről.
Ezzel szemben a tüntetések szervezői – meg nem nevezett helyi rendőrségi forrásokra hivatkozva – azt állítják, hogy Kárpátalján az államhatalom szervezi a rendbontó alakulatokat felbérelt huligánokból a tüntetések lejáratása céljából.
A nyilatkozat primitívnek nevezi a „forgatókönyvet”, amellyel a hatalom a kárpátaljai lakosságot arról akarja meggyőzni, hogy a nép tiltakozását Ungváron kívülről szervezik. A dokumentum szerint ez a törekvés volt tetten érhető a múlt szombati kormánypárti tüntetésen is, amelyen - mint írják - fizetett huligánok és állami alkalmazottak vettek részt.
„Kárpátalján a hatalomellenes tiltakozás elég erős ahhoz, hogy maguk a kárpátaljaiak buktassák meg a 'vérrel szennyezett', népellenes hatalmat. A megyei állami közigazgatási hivatal épületének hétfői blokádja erős lesz, abban egyedül kárpátaljaiak vesznek részt, kizárólag békés és agressziómentes módon" – zárul az ungvári tüntetők tanácsának nyilatkozata.
Korábban írtuk: Aggodalmának adott hangot a Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára, politikai igazgatója, hogy a hírek szerint ultraradikális csoportok indultak Nyugat-Ukrajna több megyéjéből Kárpátaljára.
Egyelőre ott még nem tartunk, hogy a magyar közösséget közvetlen támadás érte volna vagy érné, de úgy gondoljuk, amennyiben a fejlemények Kárpátalján is erőszakos fordulatot vesznek, mindenképpen megvan az esélye annak, hogy olyan irányban eszkalálódik a helyzet, amelyben a magyar kisebbség is céltáblává fog válni - mondta Takács Szabolcs az MTI-nek.
Közölte: vannak olyan hírek, hogy vasárnap Nyugat-Ukrajna több megyéjéből, Ivano-Frankivszk megyéből, Lemberg megyéből ultraradikális, szélsőséges nézeteket valló csoportok indultak el tömegével Kárpátaljára is, és félő, hogy olyan szándékkal mennek, hogy Ungváron is megostromolják a kormányzati épületeket, és azokat ellenőrzésük alá vonják.
Ez különösen aggasztó, hiszen egy Magyarországgal szomszédos megyéről van szó, ahol ráadásul jelentős számú magyar ajkú közösség él, és nyilvánvalóan az ő sorsuk mindenképpen a magyar kormány kiemelt figyelmét élvezi - mondta Takács Szabolcs.
A politikai igazgató elfogadhatatlannak nevezte és mélyen elítélte az ultraradikális, szélsőséges nézeteket, mivel azok épp azon törekvések ellen hatnak, amelyeket a mérsékelt tüntetők megfogalmaznak Ukrajna különböző városaiban, a kijevi Majdan téren.
Ezek az ő elveikkel, harcukkal, forradalmukkal ellentétes eszmék nem szolgálják Ukrajna európai közeledését és az európai értékeket, illetve az egész ország békés, demokratikus átalakulását és jövőjét - közölte. Magyarország, miközben érti az elégedetlenkedők hangját is, abban érdekelt európai partnereivel összhangban, hogy Ukrajnában a belső feszültséget békés, tárgyalásos úton oldják meg - mondta Takács Szabolcs.
A tárca álláspontját ismertetve utalt a visegrádi elnökség okán, a visegrádi külügyminiszterek nevében néhány nappal ezelőtt kiadott közös nyilatkozatra, amelyben kifejezték aggodalmukat az ukrajnai eseményekkel kapcsolatban, és aláhúzták, hogy elítélik az erőszakos cselekményeket, amelyek halálos áldozatokkal is jártak már Kijevben.
"Azóta a helyzet Ukrajnában nem javult, inkább eszkalálódott" - mutatott rá Takács Szabolcs. A helyettes államtitkár arról nem ejtett szót, hogyan tervezik megvédeni a kárpátaljai magyarokat egy esetleges ukrán pogrom esetén.
(MTI nyomán)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése