2013. december 17., kedd

Megbírságolták a magyarokat diszkrimináló újsághirdetés feladóját és közlőjét

Forrás: kolozsvaros.ro
Megbírságolta a román Diszkrimináció-ellenes Tanács azt a szatmárnémeti román újságot, amely egy magyarokkal szemben diszkriminatív hirdetést tett közzé, és hasonlóan szankcionálta a hirdetés feladóját – közölte hétfőn az MTI-vel Asztalos Csaba, a tanács elnöke.

A diszkrimináció-ellenes tanács döntése értelmében 2 ezer lej bírságot kell fizetnie a lapnak. A hirdetés feladójára, egy magán- személyre, 3 ezer lej bírságot róttak ki. Asztalos szerint a ma- gánszemélyt azonosították, és meg is hallgatták az eljárás so- rán.

A szatmári újságban novemberben jelent meg a szóban forgó álláshirdetés, amelynek szövegében szerepelt, hogy magyar személyek ne jelentkezzenek. Asztalos Csaba közlése szerint a tanács megállapította, hogy az etnikai hátrányos megkülönböztetés mellett kor miatt is diszkrimináló a hirdetés, hiszen a szövegben kikötötték, hogy fiatal, kellemes megjelenésű személy jelentkezését várják.


Asztalos Csaba elmondta: tizenegy éves tapasztalata szerint első alkalommal került a tanács napirendjére ilyen eset, amikor egy hirdetésben magyarokat részesítettek hátrányos megkülönböztetésben. Hozzátette: eddig a roma nemzetiséget hátrányosan megkülönböztető újsághirdetések szerepeltek a testület napirendjén.

MTI http://erdely.ma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése