2013. december 19., csütörtök

Már megint csak pénzbüntetést kapott a magyarsovinizmus egyik oláh élharcosa

Megbírságolta a román diszkriminációellenes tanács Dorin Florea Marosvásárhely magyargyűlölő polgármesterét, amiért nem engedélyezte, hogy a város központjában rendezzék meg nyáron a Vásárhelyi Forgatag elnevezésű magyar kulturális napokat.

Mint Asztalos Csaba, a román Országos Diszkrimináció-ellenes Tanács elnöke az MTI-nek elmondta, a testület szerdai ülésén egyhangú döntés született arról, hogy kétezer lejes bírságot rónak ki az elöljáróra, amely büntetés valószínűleg nem fogja elrettenteni az újabb magyarellenes kirohanásoktól.
Florea annak ellenére nem engedélyezte a Forgatagnak a város központjában való megtartását, hogy a szervezők idejében kérvényezték ezt. Az elöljáró kijelentette, hogy amíg ő lesz a polgármester, addig a városban nem lesznek kizárólag magyar rendezvények – magyarázta Asztalos Csaba a döntés hátterét.
Az elöljárót az Erdélyi Magyar Néppárt marosvásárhelyi szervezete jelentette fel. Asztalos kifejtette: Florea azzal védekezett, hogy ugyanabban az időpontban két másik rendezvény is zajlott a város központjában. A diszkrimináció-ellenes tanács lekérte a hivataltól a kérvények iktatási időpontját, és kiderült, hogy a forgatag szervezői két héttel hamarabb benyújtották kérvényüket, mint a másik két rendezvény szervezői. Így az elöljáró nem tudta megvédeni álláspontját – magyarázta Asztalos. Hozzátette: a tanács döntése szerint a polgármester a marosvásárhelyi magyar közösséget diszkriminálta.

Azt is megállapították, hogy kizárólag magyar nyelvű vagy a magyar kultúrát bemutató rendezvény szervezése nem minősül hátrányos megkülönböztetésnek, amennyiben azon bárki részt vehet. A polgármester megtámadhatja a bíróságon a határozatot. Asztalos Csaba elmondta: Florea eddig a tanáccsal szemben valamennyi hasonló perét elvesztette, tehát egy komolyabb büntetés járna már neki a soviniszta viselkedéséért.

2013.12.12. 07:53

http://erdely.ma/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése