2013. december 21., szombat

Malina Hedvig elűzetése a magyar diplomácia szégyene

Felvette a magyar állampolgárságot, elhagyja a szlovák államot és januárban családjával Győrbe költözik Malina Hedvig, akit 2006-ban Nyitrán két férfi megvert, mert magyarul beszélt az utcán - számolt be az Új Szó szlovákiai magyar nyelvű napilap pénteken.


Malina Hedvig csütörtökön Borkai Zsolt győri polgármester előtt tette le az állampolgársági esküt - közölte a pozsonyi lap.
Nem az ellene hamis tanúzás vádjával folytatott ügyészségi eljárás és az esetleges per elől akar menekülni, csak gyermekeit akarja megóvni az őt érő folyamatos rendőri zaklatástól - mondta az Új Szónak a kétgyermekes nő, aki kifejtette, azután jutott erre a döntésre, hogy az ellene folytatott vizsgálatot vezető ügyész, Katarína Sonderlich Roskoványi október végén rendőrökkel kézbesíttette neki az idézést a pszichiátriai vizsgálatra.
A vizsgálatot még tavaly kezdeményezte a Malina Hedvig ellen hamis tanúzás vádjával már 2007 óta eljárást folytató szlovák főügyészség, arra hivatkozva, hogy felderítse, milyen elmeállapotban volt Malina Hedvig az őt ért támadás, illetve az azt követő kihallgatások idején.
A nőt legutóbb hétfőre idézték be a kivizsgálásra, ám arra végül mégsem került sor. Az orvosszakértő ugyanis elutasította annak elvégzését, arra hivatkozva, hogy a nő nyomás alatt van és veszélyeztetve érzi magát.
Malina Hedvig ellen hamis tanúzás vádjával indítottak eljárást a szlovák hatóságok, miután Robert Fico kormányfő és belügyminisztere, Robert Kalinák azzal vádolták, hogy a nyitrai verés nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy a nő azt elmondta. A szlovák kormány ugyan 2012 februárjában nyilatkozatban fejezte ki „sajnálkozását” Malina Hedvig ügye miatt, ám az ellene folytatott eljárás máig nem zárult le.
Malina Hedvig továbbra is meg kíván jelenni az esetleges idézéseken, mert mint mondja, igaza van, nincs oka menekülni, ugyanakkor nincsenek olyan illúziói, hogy ügyét hamarosan lezárnák, és abba nem kíván belerokkanni.
"Kényszer hatása alatt döntöttem, a szlovák hatóságok kényszerítek arra, hogy elhagyjam az otthonomat, mert itt már nem élhetek szabadon" - mondta a nő, aki a magyar nagykövetségtől kért segítséget. "Elmondtam nekik, hogy az utolsó menedékemet, az otthonom biztonságát is elvették tőlem, ezért nincs maradásunk. Megértették az indítékaimat és nagyon segítőkészek voltak" - mondta. Hozzátette: férje szlovák nemzetiségű, ezért ő szlovák állampolgár marad, gyermekeik viszont magyar állampolgárok, és a jövő év elején mindannyian Győrbe költöznek.
Egyelőre kérdéses, milyen hatása lesz a nő ellen folyó ügyészségi eljárásra az, hogy felvette a magyar állampolgárságot és elhagyja a szlovák államot. A hatályos szlovák állampolgársági törvény értelmében ugyan az, aki egy más ország állampolgárságát felveszi, elveszíti szlovák állampolgárságát, ugyanakkor a jogszabály egyes értelmezései szerint ez nem vonatkozik azokra, akik ellen a szlovák állam jelenlegi területén bűnvádi eljárás van folyamatban.
Az Új Szó szerint Robert Kalinák szlovák belügyminiszter az értesülést nem kívánta kommentálni, mondván, hogy az őt nem érinti.
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az esettel kapcsolatban az MTI-vel azt közölte: Magyarország természetes kötelességét teljesíti azzal, hogy a magyar állampolgárság és a magyarországi letelepedés által menedéket biztosít Malina Hedvignek és családjának. Magyarország minden magyarnak hazája, és így megbecsüléssel fogadja Malina Hedviget - hangsúlyozta.
Malina Hedvig nehéz döntése ugyanakkor önmagában vádirat a szlovák politika és hatósági zaklatás embertelenségével szemben - írta az MTI-nek eljutatott közleményben Semjén.

Jobbik: Malina Hedvig elűzetése a magyar diplomácia szégyene
A Jobbik „végtelenül álságosnak és képmutatónak” tartja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtöki nyilatkozatát, miszerint Magyarország „természetes kötelességét” teljesíti akkor, amikor befogadja a hét éve tartó szlovák hatósági zaklatások miatt áttelepülő Malina Hedviget és családját.
A magyar kormány éveken át semmit nem tett a magyarsága miatt megvert, majd folyamatos vegzálásnak kitett fiatal nő érdekében, semmilyen nemzetközi kiállás, diplomáciai nyomásgyakorlás nem történt – írja pénteki közleményében Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke.
A nemzeti radikális képviselő rámutat: „a kétoldalú találkozók során a Fidesz számára mindig a gazdasági szempontok voltak az elsődlegesek, ez az ügy – számos más jogsértéshez hasonlóan – fel sem merült”. Szávay megállapítja: „a felvidéki magyar közösséget folyamatosan megfélemlíteni, végső soron pedig beolvasztani vagy elűzni szándékozó szlovák állami sovinizmus ismét fényes győzelmet aratott a megalkuvó és nemzetietlen magyar diplomácia felett”.
A Jobbik szerint a „pofátlanság határát súrolja és az egyértelmű felelősség eltolását jelenti”, hogy Semjén Zsolt a „kisujját nem mozdító európai uniós bürokráciát” kárhoztatja, miközben Magyarország fél éven át betöltötte az EU soros elnöki tisztét, „mégsem volt a kormány számára fontos sem Malina Hedvig, sem az állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok ügyének nemzetközi képviselete”.
A Jobbik kormányra kerülve a külpolitikában is valódi fordulatot fog végrehajtani, így a kétoldalú kapcsolatokban elsődlegessé fogja tenni az elcsatolt területeinken élő magyar közösségek érdekeinek képviseletét – ígéri Szávay István.
Malina Hedvignek és családjának szívből kívánjuk, hogy találjanak békét és nyugalmat Magyarországon, legyen boldog és kiegyensúlyozott az életük - zárja közleményét a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke.
MTI nyomán – alfahir.hu


4 megjegyzés:

 1. Nagyon sajnálatos dolog az biztos ,épp ez fáj a magyarságnak ,hogy tehetetlen ,aki tehetne valamit az kussol miért ? hát jó pénzért.

  VálaszTörlés
 2. Végül is a mai politikai viszonyok sok sok pénzt mozgatnak ,a tárgyalások is erre utalnak az ügyészség
  részéről,,Vagy tévedés,??

  VálaszTörlés
 3. A helyzetet azért próbálom értékelni ,hiszen a román igazságszolgáltatás meg a román milicia ismerős nekem,
  tehát ha nem is biztosra de tudni lehet ,hogy a sok húza vóna nem egy becsületes eljárás ,Csak azért is mert mind a két nemzet nagyon magyarellenes..miért nem tudni pontosan,,hiszen már a xx1-ik századot írjuk..

  VálaszTörlés
 4. Sajnálatos ,amit olvastam , hogy perelni akarja a hölgyet a tót ügyészség ,hamis tanúzás ,vagy érthetetlen milyen okból..az ember azt sem tudja mi tévő legyen..
  Az állampolgárság törvényt teszik veszik.a tótok ,sok magyar híres embert magukénak hamisítanak a világ előtt ,minek és miért ,hiszen a terméküket is cak úgy tudják értékesíteni ha a csehek odaírják made in cehosslovakia.. mint a régi világban

  VálaszTörlés