2013. szeptember 4., szerda

Idén harmadszor árulja el Székelyföldet az RMDSZ: nem akarnak „versengeni”, elhalasztják a tüntetést

Későbbi időpontra halasztja az RMDSZ a régióátszervezéssel kapcsolatban szeptember végére tervezett tüntetést, mivel ebben az időszakban a több száz településen elindított aláírásgyűjtéssel és az ezt követő helyi népszavazásokkal amúgy is több síkon lehet nyomást gyakorolni a kormányra – jelentette be kedden Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára, akit a szövetség hírlevele idéz.

Az RMDSZ Hargita, Kovászna és Maros, illetve Bihar, Szatmár és Szilágy megyékben kezdeményez aláírásgyűjtést, azt követően pedig a helyi tanácsok határozatban írják ki a helyi népszavazásokat. Az RMDSZ főtitkárságának keddi ülésén megállapították, hogy szeptember közepe reális határidő a folyamat elindítására.

A népszavazáson megfogalmazandó kérdések tekintetében Kovács Péter rámutatott: a közvélemény gyakran összemossa a már létező gazdasági fejlesztési régiókat a tervezett közigazgatási régiókkal. Kifejtette: fejlesztési régiók ezután is lesznek, mert európai uniós kötelezettség, az RMDSZ pedig kiáll a törvénytervezetében megfogalmazott, 16 régiót számláló elképzelése mellett. Leszögezte: a közigazgatási régiók létrehozását (vagyis azt, hogy a jelenlegi fejlesztési régiókat emeljék közigazgatási rangra) az RMDSZ egyértelműen elutasítja, mert szerinte fölösleges, költséges, bonyolítja az amúgy is sokszor átláthatatlan bürokráciát, centralizál ahelyett, hogy a decentralizációt segítené elő.

Ami a tervezett tüntetés elhalasztását illeti, Kovács Péter hangsúlyozta: az RMDSZ nem akar „versengeni” a többi romániai magyar szervezettel a tüntetések rendezése terén.

A régióátszervezés időpontjával és mikéntjével kapcsolatban a kormánykoalícióban is ellentmondásos vélemények fogalmazódnak meg – tette hozzá. „Muníciót kell tartalékolni egy esetleges újabb tüntetésre, amelyet a politikai szempontból legmegfelelőbb pillanatban kell megszervezni” – mutatott rá a főtitkár.

A főtitkárság ülésén megerősítették, hogy az RMDSZ támogatandónak ítél meg minden olyan utcai megmozdulást, amely a régióátszervezéssel kapcsolatban a magyar közösség érdekeit képviseli, és amely nem szolgál kampánycélokat.

Ennek szellemében augusztus közepén Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke bejelentette, hogy az RMDSZ csatlakozik a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) október 27-ére meghirdetett „nagy meneteléséhez”, amelyet az egységes, önálló, autonóm Székelyföldért szervez a Brassót Bákóval összekötő 11-es országút 45 kilométeres székelyföldi szakaszán.

MTI

http://erdely.ma

1 megjegyzés: