2013. augusztus 15., csütörtök

Törvényt terjesztett be egy kormánypárti bocskoros: kitiltaná Erdélyből a magyar "szélsőségeseket", s betiltaná a Nagy-Románia szentségét megkérdőjelező rendezvényeket

A "külföldi szélsőségesek kiutasításáról és rendezvényeik betiltásáról" terjesztett törvénytervezetet a bukaresti parlament elé Bogdan Diaconu, a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt parlamenti képviselője - közölték csütörtökön a román lapok.
A jogszabály betiltana minden olyan rendezvényt - találkozót, konferenciát, tábort, és tüntetést -, amely "akár csak közvetve is megkérdőjelezi Románia egységes és oszthatatlan nemzetállam jellegét", és nemkívánatos személynek nyilvánítana "Romániában" minden olyan "külföldit", aki - bárhol a világon - megkérdőjelezi a román alkotmány első cikkelyét.
Bár a tervezet nem utal a magyarságra, a hozzá csatolt sajtóközleményben Diaconu kifejtette, hogy ez a második olyan képviselői kezdeményezése, amely a "magyar szélsőségesek megfékezésére" irányul. Tavasszal Diaconu jogszabály-tervezetet dolgozott ki a pártokhoz kötődő alapítványok külföldi finanszírozásának betiltásáról, amellyel állítása szerint Tőkés László európai parlamenti képviselőt vette célba.
A magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Bogdan Diaconu vasárnap Vona Gábor nemkívánatos személlyé nyilvánítását és a Jobbik romániai betiltását követelte a bukaresti külügyminisztériumtól.
Romániában számos sajtótermék idézte, illetve számos politikus elítélte a Jobbik elnökének az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesület székelyföldi táborában megfogalmazott véleményét, pedig csak azt a - nemzeti elkötelezettségűek szemszögéből - magától értetődő magatartást hangoztatta, hogy ha a magyar érdek csak konfliktus vállalásával képviselhető, akkor a konfliktust is vállalni kell.
(MTI nyomán)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése