2013. augusztus 29., csütörtök

„Rászerveznek” a forgatagra

A marosvásárhelyi városháza nem hivatalos honlapján, a www.tirgumureseanul.ron jelentették be: augusztus 30. és szeptember 1. között, a Vásárhelyi Forgataggal egy időben a Ligetben megszervezik az Együtt-Împreună kétnyelvű rendezvényt, amelynek fénypontja az Edda-koncert lesz.
eddakoncert_kr_23_b
A maréknyi önkéntes mellett egy hivatalos szervezet is áll, a Mioriţa Kulturális Szervezet, amely eddig néptánctanítással és népdalfellépések szervezésével foglalkozott. A román nyelvű hírportálon csak egy rövid hír szól az eseményről, ám a Facebook-oldalukról kiderül, hogy a háromnapos eseményen azok az együttesek – Direcţia 5, Edda – lépnek fel, amelyeket a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal ingyen felajánlott a Vásárhelyi Forgatag szervezőinek, amikor még arról tárgyaltak, hogy az első magyar napokat a Ligetben tartsák. Az Edda mellett fellép a marosvásárhelyi Autostop és a csíkmadarasi néptáncosok is.

Ki fogja kifizetni az Eddát?

Az időpont és a fellépő együttesek egy részének „véletlen” egybeesése ellenére, a Székelyhon megkeresésére a városháza sajtósa, Ioan Chiorean határozottan azt állította, hogy nem a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal az esemény szervezője, támogatója. „A Mioriţa szervezet már korábban engedélyt kapott arra, hogy a Ligetben augusztus 30-án, pénteken eseményt szervezzen. Amikor megtudták, hogy szombaton és vasárnap is szabad lesz a helyszín, akkor kérték, hogy hosszabbíthassák meg a rendezvényüket” – mondta a városháza illetékese. Az Edda fellépése kapcsán Ioan Chiorean azt nyilatkozta, hogy mivel a városháza nem akarta egyoldalúan felbontani a szerződést, átadta ezt és az azzal járó kötelezettségeket a Mioriţă szervezetnek. A Székelyhon többször rákérdezett, hogy akkor ezt azt jelenti, hogy az Edda  fellépését a Mioriţa Kulturális Szervezet fogja kifizetni? Erre konkrét választ nem kaptunk. Ioan Chiorean azt ígérte, hogy hétfőn fog választ adni arra a kérdésünkre is, hogy az Együtt-Împreună háromnapos rendezvényt támogatják-e a helyi költségvetésből és ha igen mennyivel.

Visszatér Hajdú Győző találmánya?

Megkeresésünkre a Vásárhelyi Forgatag szervezője, Portik Vilmos megerősítette, hogy a polgármesteri hivatallal folytatott tárgyalások során a Direcţia 5 és az Edda együttesek ingyenes fellépését biztosította volna a polgármesteri hivatal. „Az Együtt-Împreună elnevezésű rendezvény Hajdú Győző idejében volt, s nem szeretném, ha ezt a szellemiséget most ismét visszahoznák Marosvásárhelyre. Azt gondolom, hogy a Vásárhelyi Forgatagra rászervezett, kétnyelvűnek kikiáltott rendezvény képmutató, rosszindulatú és álságos. Egyetlen célja az, hogy megossza a marosvásárhelyi magyarságot. Kiderül, hogy ez sikerül-e neki, mi reméljük, hogy nem” – mondta Portik Vilmos, akitől azt is megtudtuk, hogy az Edda-koncert megszervezésében egy marosvásárhelyi magyar ember segített a városházának, és az együttest nem tájékoztatta a valós helyzetről.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése