2013. augusztus 26., hétfő

Marosvásárhely újra frontváros

dorin-florea.jpgIsmét egymásnak feszül a magyar és a román Marosvásárhelyen? Távolról így nézhet ki, a valóság azonban ennél képlékenyebb és sokkal prózaibb. Egy önmaga képességitől elájult román polgármester, kiegészülve egy pár magyarral fejébe vette, hogy az egy éve készülő, szerveződő Vásárhelyi Magyar Forgatagot megfúrja.
Kezdődött azzal, hogy a polgármester nem engedte meg a Forgatag szervezőinek, hogy a város főtere legyen a rendezvény fő helyszíne. Az okok nevetségesek, közöttük is a „zavarja a zene a lakókat" viszi a pálmát, hiszen a főtéren évente jó pár alkalommal szerveznek koncertet, igaz, azt a polgármester haveri köre teszi, így az nem zavar senkit.
Szóval, főtér esett, illetve úgy a főtér, mint a Liget is lehetett volna a rendezvény helyszíne, ha a szervezők belemennek Dorin Florea ajánlatába, s elfogadják, hogy román zenekarok is fellépjenek a Forgatagon. Az alkudozások végére a román bandák aránya kb. háromnegyedét tette volna ki a fesztiválnak, ami így, értelemszerűen, elveszti a magyar jellegét. A polgármester érvei, miszerint „csak" magyar rendezvényt nem dívik Európában szervezni, és ez ellentmond a békés együttélés elvének nem kicsit áttetsző: Kolozsváron ugyanis évek óta megrendezésre kerül a Kolozsvári Magyar Napok című rendezvény, ami egyáltalán nem zavarja a helyi román vezetést, olyannyira nem, hogy Emil Boc, Kolozsvár román polgármester közpénzeket is áldoz arra, hogy a rendezvény sikeres legyen. (A rendezvény záróakkordjaként szolgáló  István a király előadása után tegnap több tízezer magyar énekelte a főtéren a magyar, majd a székely himnuszt - s, lám, Funar egykori városában 2013-ban már senki sem érezte úgy, hogy ez zavarja a "békés együttélést".) 


A Forgatag szervezői aztán az ésszerű megoldást választották: a rendezvényt kivitték a Maros partra, ami Marosszentgyörgy fennhatósága alá esik, így ott Dorin Florea kötözködni nem igazán tud.
A polgármester, látva, hogy nem tudja megakadályozni, hogy a Forgatag az eredeti elképzelések szerint valósuljon meg, azaz, csak magyar résztvevőkkel, a magyar kultúrát bemutatva, így taktikát váltott.
A helyi szóbeszéd szerint a marosvásárhelyi Miorita nevű egyesület közel áll a polgármesterhez. Nos, ez a szervezet jelentette be nemrég, hogy Impreuna-Együtt néven fesztivált szervez a marosvásárhelyi Ligetben. Láss csodát: pont akkor, amikor a Forgatag rendezvényei is zajlanak. A román–magyar együttélést és közös mulatást népszerűsíteni óhajtó ellenrendezvény szervezői pedig megtalálták a magyar kollaboránsokat.

Így aztán fellép az Edda (amely három héttel ezelőtt borzonti koncertjén szenvedélyesen ölelte keblére a "székely testvéreket"), pont akkor, amikor a Forgatag rendezvényén a Ghymes fog zenélni. (Amúgy Patakiék és Florea haversága nem most kezdődött: a nagyonnemzeti zenekar a tavaly tavaszi önkormányzati választások idején a román polgármester kampányrendezvényén lépett fel - miközben két magyar jelölt is indult a vokoláson.)
Jön még Delhusa Johnny, és akad még pár helyi magyar is, aki elvállalta, hogy a láthatóan a Forgatagot tönkretenni kívánó Impreuna-Együtt rendezvényén lépjen fel, ilyen pl. a marosvásárhelyi Autostop MS együttes is.

A Forgatag főszervezőjét - aki mellesleg az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei elnöke - pedig az ellenrendezvény szervezői folyamatosan provokálják, legutóbb azt állították, hogy Portik Vilmos megfenyegette az Eddát és több más, az Impreuna-Együtt rendezvényen fellépő magyarországi vagy erdélyi magyar fellépőt. Ebből  természetesen egy szó sem igaz, sokat elmond viszont az, hogy az említett zenekarok és személyek nem határolódtak el a román polgármesterhez közel álló szervezők mocskolódásaitól.

Biztosra vehető: a történetnek még nincs vége, Dorin Florea nem adja fel könnyen a Forgatag megfúrásának tervét. Könnyen lehet, hogy Portik Vilmos további támadásokra számíthat, ahogy a helyi románok és magyarok közötti feszültség további éleződésére is számítani lehet.
A kérdés viszont adott. Mit nyer ebből ma, a 21. században egy polgármester?

Bikafalvi István
Marosvásárhely

http://jobbegyenes.blog.hu

4 megjegyzés:

 1. Nem ártana frissíteni a bejegyzést, abból kifolyólag is, hogy az Edda művek és az Autostop MS is visszamondta a fellépést.

  VálaszTörlés
 2. A teljesseg kedveert illene oda irni hogy az EDDA visszmondta a koncertet....kulonben azzal fogjak Ont vadolni hogy egy ujabb usszito , csak most a magyar taborbol. F.I.

  VálaszTörlés
 3. Úgy gondolom, hogy egy ilyen összefoglalóan és jól megszerkesztett bejegyzésnek, melynek tájékoztatás a célja, kötelessége a fejleményeket utólag közölni.
  Az EDDA és az Autostop MS is visszalépett, nem koncerteznek Vásárhelyen a hétvégén. Ez igenis releváns információ a fent megfogalmazottak fényében és illenék a végére kiegészítéskén odaírni.

  VálaszTörlés
 4. A legelső oláh-cigány származású polgármester Marosvásárhelyen azzal debütált hogy kegyetlen facsonkításokkal és lopásokkal csúfította el a várost. Újból bizonyítva az ilyen fajtáknak a semmihez sem értő rendkívüli tehetségtelenségüket minden tekintetben. Iletve egyhez értenek: mások kultúrértékeinek, hagyományainak, egészségének (!) rombolásához és tönkretételéhez. Ahogy már többször bizonyították rövid történelmük során. A szépség, alkotás, kreativítás, tehetség nagyon távol áll tőlük. Az ilyen elmeháborodottak fejében csak a diktátori fanatizmus van jelen, semmi más.

  VálaszTörlés