2013. augusztus 14., szerda

Basescu: Romániában csak Sztálin szervezett autonóm tartományt, de ilyen többé nem lesz!

Erőteljes támadást intézett a magyar kormány ellen Traian Basescu román kormányfő. A marosfői, a határon túli románoknak szentelt, a Hargita és Kovászna megyei ortodox egyház és a külügyminisztérium Határon Túli Románok Főosztályának szervezésében zajló nyári szabadegyetemen.

Basescu először a határon túl élő-, majd a székelyföldi románok képviselőinek beszámolóját hallgatta meg. A beszámolóból kiderült, egyedül a magyarországi románok nem panaszkodnak.

Gabriela Elekes, a Budapesti Román Kulturális Egyesület elnöke elmondta, mindenben támogatást élveznek, szeretnének továbbmenni, és az óvodától az egyetemig román nyelvű oktatási intézményeket létrehozni Budapesten. Beszámolója nem váltott ki megelégedést. Eugen Popescu, a Határon Túli Románokért Alapítvány elnöke a Gozsdu vagyon visszaszolgáltatását emlegette, amellyel adós Magyarország, és a Saguna szobor felállítását Gyulán, amelyre nem adtak engedélyt. Ellenpéldaként a Romániában élő magyarokat hozta fel, akik minden engedélyezett és nem engedélyezett szobrot fölállítanak.
Traian Basescu a Hargita és Kovászna megyei románok nevében beszélő Ioana Lacatusu kérdésére azt válaszolta, ha zavarta őket, miért nem fütyülték ki Orbán Viktort Tusnádfürdőn. „Nem fog a kormány idejönni, és fütyülni" – tette hozzá Basescu. Arról biztosította a románokat, hogy nem lesz etnikai alapú régió Romániában: „Csak Stalin szervezett Magyar Autonóm Tartományt, nem lesz többé autonóm régió."

Éles támadást intézett a Magyar kormány ellen: Magyarország az instabilitás tűzfészke a régióban, minden szomszédos országgal szemben áll a magyar kisebbség kérdésével kapcsolatban. „Románia eddigi nem állt be a Magyarországot támadó országok közé, de most elérkezett a pillanat. Ha eddig visszafogott volt, ennek véget kell vetni, és pontra kell tenni Budapestet – ismételte meg előadása végén a sajtónak.

A Tusnádfürdői Bálványosi Szabadegyetemen elhangzott nyilatkozatok a határokat feszegetik fejtette ki, amelyek többé nem fognak megismétlődni Románia területén, és lehet, hogy a tábort sem fogják megszervezni jövőre.

Nem kímélte Tőkés Lászlót sem, aki véd-hatalmi státuszt kért Magyarországtól: „Megvizsgálandó a kérés törvényessége. Vajon megengedhető-e egy román állampolgárnak hasonló kérés?" -mondta. Ugyanakkor arra buzdította az Ukrajnában és Moldvában élő románokat, hogy kérjék minél többen a Romániával való egyesülést, mert akkor megadatik.

A marosfői tábor egyik témája a román egyesülés európai projektje, amelyet 2018-ig, Nagy Románia 100 éves születésnapjára szeretnének megvalósítani. Az államelnök támogatja és Moldva Köztársaság Uniós csatlakozásával egy időben látja kivitelezhetőnek.

http://erdely.ma

1 megjegyzés:

  1. Ez a rumvedelő ,leragadt még óvodás korában,mindent megtenne csak rosszat tegyen a magyarnak,pedig a tákolmány országa léket kapott,más nem megy oda megfoldozni.

    VálaszTörlés