2013. július 14., vasárnap

Magyargyűlölő érseke lett Nagyszombatnak

A maszol.ro felvidéki forrásokból próbált több információt gyűjteni Ján Oroschról, akit Ferenc pápa csütörtökön nagyszombati érseknek nevezett ki.
Ellentmondásos adat a római-katolikus főpap életrajzában, hogy bár 2009 óta a magyar hívek általános helynökeként dolgozik, tagja a nyíltan magyarellenes Matica slovenska elnökségének.
A lap két megkérdezett felvidéki forrása egymásnak ellentmondóan nyilatkozott az új nagyszombati érsek nemzetiségéről. Neszméri Tünde, a Szabad Újság szerkesztője úgy tudta, hogy Orosch János magyar. Arra a kérdésre, hogy ez miképpen van összhangban a nyíltan magyarellenes Matica slovenska elnökségi tagságával, a felvidéki kolléga elbizonytalanodott és leszögezte, „ez nagyon rossz”. „Nem vagyok hívő, de azt hittem, hogy magyar, ő van megbízva a magyar hívekkel” – tette hozzá.
Ezzel szemben Klenovics Gábor, Bauer Edit MKP-s EP-képviselő asszisztense szerint Orosch szlovák nemzetiségű, de „amennyire tudja”, nem magyarellenes. Tájékoztatása szerint eddig is ő volt a magyar hívekért felelős lelkipásztor, például ő bérmálta a magyar gyerekeket.
Az új érsek matica slovenskás kötődése Klenovicsot is meglepte. „Hát mondjuk ez meglepő! Nem tudtam róla. Viszont azt is látni kell a magyar hívek szempontjából, hogy előtte egy Jan Sokol nevű ‘lelkipásztor’ volt felelős a felvidéki magyar nyájért, akit aztán a legnagyobb jószándékkal sem nevezhettünk magyarbarátnak, sőt! Személyes tapasztalatom, hogy szülővárosomban, Szencen, ahol kb. 20 százaléka volt a magyarok aránya abban az időben, amikor eljött egy közös, magyar-szlovák misét tartani, kijelentette, hogy a mise nagyrésze szlovákul kell, hogy legyen. Aztán amikor látta, hogy a hívek többsége magyar, és a szlovák részekre senki sem felel, beérte a fele-fele megoldással. Szóval utána valószinűleg a magyar hívek is pozitívabban fogadták Oroscht” – mondta a maszol.ro-nak Klenovics Gábor. Hozzátette: sokszor már annak is örülnek, ha valaki nem ellenszenvvel viseltetik irántuk.

(Maszol nyomán Deres)

1 megjegyzés:

  1. Ilyen módon sosem nyeri el az Úr kegyelmét mely az örök élethez vezet?-vagy ő talán kivétel mert tót,csicskás.

    VálaszTörlés