2013. június 3., hétfő

Nagyvárad: nemet mondtak Mihai vajdára, előállították őket

Az Erdélyi Magyar Ifjak ( EMI) váradi szervezete villámtüntetést tartott vasárnap délután a volt Olaszi temető helyén létesített parkban, melyet a városvezetés Mihai vajda havasalföldi uralkodóról akar elnevezni.

A több száz évig magyar temetkezési hely felszámolása után, a váradi magyarok úgy vélik, ezt a parkot Olaszi parknak kellene továbbra is nevezni, utalva ezzel a régi magyar temetkezési helyre. A vasárnap délutáni, csendes tüntetést követően, (közel kéttucatnyi ember jelent ott meg) a csendőrök előállították a jelenlevő EMI-sek vezetőit. Igazoltatták őket és a transzparenseket elkobozták tőlük. A rendőrség indoklása szerint a fiatalok nem kértek engedélyt a villámtüntetésre, s a csendőrtiszt a 1990/60-as törvényre hivatkozva azt állította, a transzparenses megmozdulásokat  az esemény előtt 3 nappal be kell jelenteni a városházán, 48 órával előtte pedig a csendőrségtől kell erre engedélyt kérni. Ezt mulasztották el az EMI-sek.


Végül, a jegyzőkönyv felvétele és a transzparensek elkobzása után, a tiszt udvariasan kezet rázott a fiúkkal s arra kérte őket, máskor tartsák be a törvényeket. Hogy hova vitték a "bűnjelként" lefoglalt feliratokat, nem tudni, de így legalább azok, akikhez eljutnak,  értesülnek arról, hogy igenis vannak Váradon olyan magyarok, akik szeretnék, ha nem Mihai vajdáról neveznék el, hanem továbbra is Olasziként jegyezzék a parkot, mely több száz váradi magyar megbolygatott csontjain fekszik.


Információk szerint a fiatalok írásbeli figyelmeztetéssel megúszták a megmozdulást. Ugyanakkor az a hír járja, hogy az EMi-s demonstrációt  magyar nemzetiségű egyének jelentették a csendőrségnek, akik ennek alapján mentek a helyszínre intézkedni.

[ Itthon.ma ]


1 megjegyzés:

  1. Hát ezt a vajdát mert csak ez van nekik a nemzetállam minden településére elhelyezik idővel,csak azért mert lehet körülötte hórázni körbe :-körbe míg az agyuk teljesen káposztalé nem lesz.

    VálaszTörlés