2013. június 28., péntek

“A magyarok segítségével akarjuk tönkretenni Székelyföldet…” JELENTÉS az erdőírtásokról Hargita megyében

SAJTÓKÖZLEMÉNY
“Famaffia Székelyföldön”
Segesvár, június 26. 2013

Asociatia Neuer Weg Egyesulet
Pta. Republicii nr. 16, 505200 Fagaras
Tel. 0752-616128 / 0747-356810
hanshedrich@gmx.de
www.neuerweg.ro
Asociatia Sighisoara Durabila
Fenntarthato Segesvar Egyesulet
str. Caraiman nr. 1, 545400 Sighisoara
Tel. 0752-616128 / 0747-356810
www.sighisoaradurabila.wordpress.com
sighisoara_info@yahoo.com
2012 augusztusa és 2013 júniusa között egy természetvédelmi-újságírói projekt keretében számos törvénytelenség esetét vizsgáltunk ki a tulajdon-visszaszolgáltatás és a törvénytelen erdőkitermelés területén Hargita megye 4 körzetében.
Vizsgálataink igazolják más újságírók és különböző állami kivizsgáló szerveknek az utóbbi időben végzett hasonló kivizsgálásainak eredményeit, egyes, – minden szinten tevékenykedő köztisztviselőknek,- s rajtuk keresztül az intézményeknek különböző szinteken és módozatokban való implikálódását a törvénytelen erdőkitermelésekben, illetve a törvénytelenségeket végrehajtó tettesek védelmében. Ezek a következő intézményeket jelképezik: Községi tanács, Polgármesteri hivatal, Megyei Tanács, Országos Erdőgazdálkodási Hivatal (Romsilva), Prefektúra intézménye, Rendőrség, DGIPI, Ügyészség, Korrupciót kivizsgáló ügyészség (DNA), Bíróságok, pénzügyi ellenőrző szervek (ANAF), politikai pártok, Parlament, Kormány.
Kivizsgálásaink eredetiségét jelzi, hogy rábukkantunk két kulcsszemélyiségre, akik évek óta a törvénytelenségeket elkövetőket védelmezik. Egyik közülük Hargita megye jelenlegi rendőrparancsnoka Moldovan Radu-Sandu, aki 1989 előtt a csíkszeredai milícián verőlegény volt. A másik személy Mircea Dusa, aki 1989 előtt a maroshévízi (Toplita) pártnál volt pártaktivista, a változások után polgármesterként, 2000 és 2004 között prefektusként, 2004 decemberétől pedig parlamenti képviselőként tevékenykedett, jelenleg Románia hadügyminisztere.
Radu-Sandu Moldovant 2004-ben Mircea Dusa segítségével Hargita megye rendőrparancsnokává nevezték ki, aki cserében tolerálta a volt prefektushoz közelálló cégek törvénytelen erdőkitermeléseit. Így például a feltételezések szerint, csak 2006-2007-ben a Paraul Brici (Ostor pataknál Maroshévíztől délnyugatra) végzett törvénytelen erdőkitermelések 4 millió euró értékű jövedelmét, 2008 végén a szociáldemokrata párt, és természetesen Mircea Dusa választási kampányára használhatták fel. A törvénytelenségek elnézéséért köszönetképpen Mircea Dusa mint belügyminiszter, tábornoki rangra emelte 2012-ben a csíkszeredai rendőrparancsnokot.
2004 és 2010 között Moldovan bűnügyi feljelentésekkel és perekkel zaklatta Cadar Florin maroshévízi rendőrt, akinek a famaffia feltárásában tanúsított magatartása igen kényelmetlen volt a törvénytelenkedők számára. Moldovánnak meghatározó szerepe volt az említett rendőrnek egy év és három hónapra való elítélésében.
A jelentés kritikai megjegyzéseket tesz a következő személyek magatartására vonatkozóan:
– Melles Elődnek, a Gyergyószentmiklósi Erdészeti Hivatal volt vezetőjének a tevékenysége (törvénytelen birtokba helyezések, törvénytelen erdőirtások és egyes munkatársak megfenyegetése)
– Cătălin Mutică-nak a Hargita Megyei Erdészeti Igazgatóság igazgatójának a hozzáállása a falopások védelmezéséhez, a halált is okozó törvénytelen vadgazdálkodáshoz többek között 2013-ban is.
– Constantin Strujan Hargita megye volt prefektusa: adócsalás, egy behozatali termékekkel foglalkozó cég tönkretétele, a megállapított kár kb. 3,2 millió RON.
– Valer Dorneanu 2000-2004 között a Képviselőház elnöke, 2005-2006 között a Visszaéléseket, Korrupciót és Kéréseket Kivizsgáló Parlamenti Bizottság elnöke, 2007-2008-ben a Képviselőház alelnöke, 2012-ben a Nép Ügyvédje, 2013-ban Alkotmánybíró: a famaffiával kapcsolatos dossziék egy részének eltüntetése a Képviselőházból, Mircea Dusahoz közel álló cégek törvénytelen privatizációjának a támogatása. Majeczki Izabella, a Gyergyószentmiklósi Bírósághoz tartozó Ügyészség főügyésze sorozatban mentette fel a törvényesség áthágásával Melles Elődöt, Pál Árpád és Nagy István volt képviselőket, Mircea Dusát és másokat.
Ezeknek az összetett és régóta tartó gazdasági és közigazgatási szempontból is káros tevékenységsorozatnak nemcsak a környezetre van káros hatása, hanem hátrányosan befolyásolja a jogállamiságot, a helyi közösségek sorsát és a társadalmi élet egészét Romániában.
Megoldásképpen javasoljuk a törvényesség megkövetelését és betartását a hatóságok képviselői által, anélkül hogy figyelembe vennék a törvénytelenségeket elkövetők társadalmi és politikai státuszát.
Hans Hedrich, alelnok
Fenntarthato Segesvar Egyesulet

Neuer Weg Egyesulet
 kat11
2012 augusztusa és 2013 júniusa között egy természetvédelmi-újságírói projekt keretében számos törvénytelenség esetét vizsgáltunk ki a tulajdon-visszaszolgáltatás és a törvénytelen erdőkitermelés területén Hargita megye 4 körzetében.
Kivizsgálásaink(Vizsgálataink) igazolják más újságírók és különböző állami kivizsgáló szerveknek az utóbbi időben végzett hasonló kivizsgálásainak eredményeit, egyes, – minden szinten tevékenykedő köztisztviselőknek,- s rajtuk keresztül az intézményeknek különböző szinteken és módozatokban való implikálódását a törvénytelen erdőkitermelésekben, illetve a törvénytelenségeket végrehajtó tettesek védelmében. Ezek a következő intézményeket jelképezik: Községi tanács, Polgármesteri hivatal, Megyei Tanács, Országos Erdőgazdálkodási Hivatal (Romsilva), Prefektúra intézménye, Rendőrség, DGIPI, Ügyészség, Korrupciót kivizsgáló ügyészség (DNA), Bíróságok, pénzügyi ellenőrző szervek (ANAF), politikai pártok, Parlament, Kormány.
Kivizsgálásaink eredetiségét jelzi,hogy rábukkantunk két kulcsszemélyiségre, akik évek óta a törvénytelenségeket elkövetőket védelmezik. Egyik közülük Hargita megye jelenlegi rendőrparancsnoka Moldovan Radu-Sandu, aki 1989 előtt a csíkszeredai milícián verőlegény volt. A másik személy Mircea Dusa, aki 1989 előtt a maroshévízi (Toplita) pártnál volt pártaktivista, a változások után polgármesterként, 2000 és 2004 között prefektusként, 2004 decemberétől pedig parlamenti képviselőként tevékenykedett, jelenleg Románia hadügyminisztere. Radu-Sandu Moldovant 2004-ben Mircea Dusa segítségével Hargita megye rendőrparancsnokává nevezték ki, aki cserében tolerálta a volt prefektushoz közelálló cégek törvénytelen erdőkitermeléseit. Így például a feltételezések szerint, csak 2006-2007-ben a Paraul Brici(Ostor pataknál Maroshévíztől délnyugatra) végzett törvénytelen erdőkitermelések 4 millió euró értékűjövedelmét, 2008 végén a szociáldemokrata párt, és természetesen Mircea Dusa választási kampányára használhatták fel. A törvénytelenségek elnézéséért köszönetképpen Mircea Dusa mint belügyminiszter, tábornoki rangra emelte 2012-ben a csíkszeredai rendőrparancsnokot.
2004 és 2010 között Moldovan bűnügyi feljelentésekkel és perekkel zaklatta Cadar Florin maroshévízi rendőrt, akinek a famaffia feltárásában tanúsított magatartása igen kényelmetlen volt a törvénytelenkedők számára. Moldovánnak meghatározó szerepe volt az említett rendőrnek egy év és három hónapra való elítélésében.
A jelentés kritikai megjegyzéseket tesz a következő személyek magatartására vonatkozóan: – Melles Elődnek, a Gyergyószentmiklósi Erdészeti Hivatal volt vezetőjének a tevékenysége (törvénytelen birtokba helyezések, törvénytelen erdőirtások és egyes munkatársak megfenyegetése) – Cătălin Mutică-nak a Hargita Megyei Erdészeti Igazgatóság igazgatójának a hozzáállása a falopások védelmezéséhez, a halált is okozó törvénytelen vadgazdálkodáshoz többek között 2013-ban is. – Constantin Strujan Hargita megye volt prefektusa: adócsalás, egy behozatali termékekkel foglalkozó cég tönkretétele, a megállapított kár kb. 3,2 millió RON. – Valer Dorneanu 2000-2004 között a Képviselőház elnöke, 2005-2006 között a Visszaéléseket, Korrupciót és Kéréseket Kivizsgáló Parlamenti Bizottság elnöke, 2007-2008-ben a Képviselőház alelnöke, 2012-ben a Nép Ügyvédje, 2013-ban Alkotmánybíró: a famaffiával kapcsolatos dossziék egy részének eltüntetése a Képviselőházból, Mircea Dusahoz közel álló cégek törvénytelen privatizációjának a támogatása. Majeczki Izabella, a Gyergyószentmiklósi Bírósághoz tartozó Ügyészség főügyésze sorozatban mentette fel a törvényesség áthágásával Melles Elődöt, Pál Árpád és Nagy István volt képviselőket, Mircea Dusát és másokat.
Ezeknek az összetett és régóta tartó gazdasági és közigazgatási szempontból is káros tevékenységsorozatnak nemcsak a környezetre van káros hatása, hanem hátrányosan befolyásolja a jogállamiságot, a helyi közösségek sorsát és a társadalmi élet egészét Romániában.
Megoldásképpen javasoljuk a törvényesség megkövetelését és betartását a hatóságok képviselői által, anélkül hogy figyelembe vennék a törvénytelenségeket elkövetők társadalmi és politikai státuszát.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése