2013. április 21., vasárnap

A rendőrségen kötöttek ki a sepsiszentgyörgyi HVIM tagjai villámtüntetés miatt

A Hatvannégy vármegye ifjússági mozgalom 6 sepsiszentgyörgyi tagja szombat délután villámtüntetést, közismertebb nevén flashmobot szervezett a Kaufland és a Billa multinacionális bevásárlóközpontoknál. Azt szerettük volna elérni ezzel a megmozdulással, hogy a székelyföldi emberek ráébredjenek arra, hogy ha az idegen külföldi cégeknél költsük el a pénzünket, az helyett, hogy székelyföldi üzletekben vásárolnánk, hazai termékeket, azzal saját magunkkal lövünk ki és hiába is várjuk, hogy gazdaságilag fejlődjön a régió, mert mi is kerékkötői leszünk ezáltal ennek a fejlődésnek.

A Billa előtt

16:00 óra után nem sokkal érkeztünk meg a Kauflandhoz, ahol nagyjából 5percet álltunk az üzlet előtt, 3kartonnal és egy molinóval, amelyeken a következő szövegek voltak olvashatóak: "Székely termék - munkahely", "Vásárolj székelyföldi üzletben, hazai terméket", "Ébredj székely! Védd és vidd a hazai"illetve "Amiért olcsóbb, nem biztos, hogy jobb is!". Miután 5percet álltunk a táblákkal és a transzparenssel, megindultunk a Billa üzlet felé. Amikor megérkeztünk, az üzlet előtt a bejárati ajtó közelében álltunk meg és felmutattuk a kartontáblákat, illetve a transzparenst. Nem telt el 1perc és egy civil-ruhás rendőr elkezdett filmezni minket, ezek után megjelent egy rendőr autó és bevittek mind a hatunkat a rendőrségre. A rendőrautóba azt mondták, hogy azért visznek be mert közterület ahol voltunk és nincs engedélyünk a tüntetésre, a rendőrségen már érdekes módon azt mondták, hogy a Billa tulajdona ahol álltunk. Több mint 4órán keresztül bent tartottak minket, mindegyikünkkel írattak egy-egy nyillatkozatot, hogy miért csináltuk ezt, illetve hol találkoztunk a flashmob előtt meg hasonlók. Miután megvoltak a vallomások, haza akartak engedni, de meggondolták magukat, mondván, hogy ujjlenyomatot kell készítsenek és fényképet mindannyiunkról. Érdeklődtünk, hogy miért kezelnek úgy mintha bűnözők lennénk, nem akartunk beleegyezni abba, hogy ujjlenyomatot vegyenek tőlünk. Amikor megkérdeztük, hogy mi lesz ha nem egyezünk bele, akkor az volt a válasz, hogy úgyis megcsinálják, magyarán mondva kényszerítettek rá, hogy ujjlenyomatot adjunk és fényképet készítsenek rólunk. A villámtüntetésen rész vett egy 17éves barátunk is, vele szemben is ugyanez volt az eljárás, az édesanyja jelenlétében. Több mint 4óra várakozás és idegeskedés után hagytuk el szerre a rendőrség épületét.

Úgy gondoljuk, hogy a rendőrség ezen cselekedete teljes mértékben sárba tiporta a szólásszabadságot és a demokráciát. Érthetetlen számunkra, hogy ha nem sértettünk meg semmilyen törvényt, akkor milyen jogon vittek be minket és tartottak bent több mint 4órát. Úgy véljük, hogy a rendőrség célja a megfélemlítés volt, illetve az, hogy örökre elvegyék a kedvünket attól, hogy nyilvánosság előtt kifejezzük a véleményünket. Szerintünk a rendőrök igazi bűnözőkkel kéne foglalkozzanak, az helyett, hogy magyar fiatalokat zaklatnak és félemlítenek meg, akik kiállnak a helyi gazdák és vállalkozások, üzletek érdekében. A rendőrség feladata az kellene legyen, hogy megvédjék az embereket, akiknek az adójából élnek és nem az, hogy jelentéktelen és nevetséges dolgok miatt zaklassák őket.

HVIM Sepsiszentgyörgy6 megjegyzés:

 1. Tokeletesen igazotok van egyet ertek . A rendorseg meg mindig a regi ( seculitate ) torvenyek szerint dolgozik persze Szekely foldon.KITARTAST KIVANOK NEKTEK.

  VálaszTörlés
 2. ezt nem kene ennyibe hagyni...

  VálaszTörlés
 3. gratulalok es sok kitartast nektek a jövöben es szivböl kivanom hogy teljesüljön az almotok ezt nem szabad abbahagyni ha mar belevagtatok vigyetek ameddig csak lehet tegyetek közze elerhetöseget adjatokk helyszineket es idöpontokat es remelem hogy sok igazszivü hazafi tamogatni fog benneteket! Szo sem lehet arrol hogy megrendüljetek par oras rendörsegi bentletert! Minden elismeresem fiuk!

  VálaszTörlés
 4. Gratulalok fiuk csak igy tovabb ! Legközelebb tegyetek Köze elerhetöseget idöpontot es helyszint es remelem hogy sok igaz szivü szekely tarsunk is tamogatni fog benneteket! Felelemröl megrendülesröl szo sem lehet nem ingadhatja meg az elszantsagotokat egy par oras rendörsegi bentlet ! Szivböl kivanom hogy teljesüljenek az almaitok az almunk es minden szekely alma! Sok sikert es megtöbb kitartast!!! (Ne feledjetek egy fecske nem csinal tavaszt!)

  VálaszTörlés
 5. Most álljanak ki mellettetek azok a székely vállalkozok akik érdekében (is) ezt felvállaltátok, direkt vagy indirekt módon rollúk szol az egész.

  VálaszTörlés
 6. ajánlom azok figyelmébe ezt a blogbejegyzést, akik egy 3perces flashmob miatti engedélyekről beszélnek: http://magyarellenesseg.blogspot.ro/2013/04/ujabb-pelda-roman-rendorseg-kettos.html Egyeseknek bármit lehet, másoknak semmit? hogy van ez akkor?

  VálaszTörlés