2013. március 12., kedd

Továbbra sem nyugszik a Székelység Története miatt a soviniszta Románok Fóruma

Az oktatási minisztérium kisebbségügyi igazgatóinak leváltását követeli a Kovászna, Hargita, Maros megyei Románok Civil Fóruma. Az ügy előzménye, hogy egy Hargita megyei román férfi korábban petíciót nyújtott be az oktatási minisztériumhoz, kérve, hogy a szaktárca fogalmazza meg álláspontját a Székelység története könyv kapcsán.A civil fórumot felháborította, hogy a válaszlevelet a kisebbségügyi igazgatóság magyar vezetői, Szőcs Domokos és Szepesi Sándor írták, leszögezve, hogy a könyv a tudományos és a történelmi valóság tekintetében megfelel az elvárásoknak.

A civil fórum vezetői a válaszlevél miatt tiltakoznak, és kérik a két igazgató leváltását. A civil szervezet szerint, a könyv sérti a románokat, áltudományos módon, a magyar revizionizmus szellemében ferdíti a történelmi valóságot, és ellentmond a román hivatalos történetírásnak.

Szőcs Domokos a Sláger Rádiónak elmondta, fenntartja a petícióra adott válaszban foglaltakat, a könyv használatát az iskolákban a Kovászna és Hargita megyei történészek és szaktanfelügyelők véleményére alapozva engedélyezték.

Lucian Mândruţă újságíró hétfőn Facebook oldalán reagált a civil fórum közleményére: „Nem értem mi a gond: a románok tankönyvében van egy villanásnyi pártatlanság?”. Mândruţă a továbbiakban Neagu Djuvara történész- filozófust idézi: „Nem azért nem tisztelnek bennünket, mert nem játszottunk fontos szerepet a történelemben, hanem mert hazudunk! Ezért nem idéznek a nyugati történészek. Mihelyt valós történelmünkről ismernek meg, gyorsan elfoglaljuk a megérdemelt helyünket. De mi annyira felfújjuk, hogy nem vesznek komolyan.”

Kovács Blanka
www.slagerradio.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése