2013. március 1., péntek

Terrorizálják Nagybányán a magyarokat a román hatóságok

Nagybányán a rendőrség és az ügyészség hallgatja ki azt a 14 romániai magyar közéleti személyiséget, akik tavaly röpiratban álltak ki a Máramaros megyei magyarság asszimilációjának megfékezéséért.A Krónika napilap pénteki számában közölte: az aláírók közül négyen csütörtökre, ketten pedig péntekre kaptak idézést a kihallgatásra. A rendőrség szóvivője nem kívánt részleteket elárulni az ügyről, és az egyik névtelenül nyilatkozó beidézett is csak annyit mondott el, hogy a kihallgatások után az ügyész dönti el, hogy vádat emel-e a röpirat szerzői ellen.

Az Új Kiáltó Szó a nagybányai és bányavidéki magyarságért című kiáltvány tavaly júniusban jelent meg több erdélyi magyar lapban, augusztusban pedig a román média kampányt indított a dokumentum kapcsán.

A kiáltványban a szerzők megállapították, hogy a helyi magyar közösség legjobbjait is "betegség" fertőzte meg, "amelynek évtizedes tünetei: a vegyes házasságok terjedése, az anyanyelvű oktatás elutasítása, az elvándorlás, a tiltakozás nélküli belesimulás a többségi nemzettestbe, az önmagunkkal szembeni igénytelenség és letargia". Az aláírók magyarságuk megőrzésére buzdították a bányavidéki magyarokat.

A Krónika beszámolója szerint a kiáltvány akkor született, amikor kiderült, hogy az egyik nagybányai iskola magyar tannyelvű nyolcadik osztálya diákjainak mintegy fele - a nagybányai magyar közélet megannyi húzóemberének gyermeke - román nyelven kívánja folytatni tanulmányait.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) hivatalból indított vizsgálatot az ügyben, és feljelentés alapján a rendőrség is elkezdte kihallgatni az izgatással gyanúsított aláírókat. Az aláírók mindvégig arra hivatkoztak, hogy röpiratuk pusztán a bányavidéki magyarság identitása védelmében született, az senki ellen nem irányul.

Ezeknél is ugyanazon elven működik a diszkriminációellenesnek nevezett, valójában hiperlibsi, kozmopolita kettős mércés szervezet, mint nálunk, csak fordított előjellel. Nálunk a magyar többség ellen irányul tevékenysége bizonyos kisebbségek és extremitások abszolút védelmében, Erdélyben pedig a román "nemzetérdekek védelmében" a magyar kisebbség ellen.

hunhir.info

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése