2013. március 22., péntek

Románia újra a semmiből csinált óriási botrányt - hős lett a magyargyűlölő diáklányból

"Mártírhős" lett a kovásznai magyargyűlölő diáklányból, aki Március 15-én piros sárga kék fejszalaggal provokálta a Kőrösi Csoma Sándor kovásznai iskola magyar diákjait. Az eset után facebook oldalán halálos fenyegetést kapott egy magyar személytől. A rendőrség nyomozást indított az üggyel kapcsolatosan, a román média pedig egész héten ettől volt hangos.
Kőrösi Csoma Sándor

Citeste mai mult: adev.ro/mk0jv9

Kibújt a szög a zsákból

"Nem tudom. Gyűlölöm a magyarokat. Ez az igazság.  Utálom őket, nem keresek kifogást. Nem tudom leírni ezt, van valami bennem... Idegesítenek. Lehet, hogy valami genetikai dolog, ilyen volt édesapám is. Amikor látom, hogy mennyi diszkrimináció és igazságtalanság van iskolai szinten is, amikor rájuk nézek én nem tudok mást érezni" Sabina Elena, diáklány .

Ezt egy kovásznai újságírónak írta facebookon, akit azonnal kitörölt az ismerősei közül a soviniszta diáklány amint megtudta, hogy magyar származású.  Részletek román nyelven: adev.ro/mk0jv9 
A médiának azt hazudta, hogy azért csinálta az egészet, mert a magyarok december 1-én Nagy-Magyarország térképpel és magyar zászlókkal mentek iskolába. Csak éppen arra nem gondolt, hogy december 1-je szombati napra esett, amikor nincs is tanítás.

Galati-on is követői akadtak
Az alábbi facebookon oldalt - amit az ő tiszteletére hoztak létre - már szinte 25ezren likeolták.
https://www.facebook.com/pages/Sabina-Elena/433149636772903?ref=ts&fref=ts 

Lássuk az eseményeket kronológia sorrendben (Erdély.ma)

" Hétfő
Hétfőre már a Kovászna megyei média is közölte a hírt, és miközben az olvasók a reggeli újságot böngészték, a fürdővárosban S. E. újra a trikolóros pánttal a fején ment iskolába. A kiskorú lány a fejdíszt egésznap hordta – tudtuk meg a magyar diákoktól, akiket az zavart a legjobban, hogy mindezt a tanárok is látták, ám mégsem szóltak semmit.

Ekkor Simon Istvánt kérdeztük, hogy mit tudott meg az „üggyel” kapcsolatban, az igazgató pedig egyértelműen tudatta: az ügy kivizsgálás alatt van, és csütörtökön közleményben értesíti a médiát a fejleményekről.

Eközben, délutánra a facebookon is híre ment a kovásznai atrocitásnak, a diákok és nem diákok körében is. Egyesek józan észérvekkel, mások trágárkodva estek egymásnak, vitatva, hogy jogos vagy épp diszkriminatív tett volt-e S. E. magatartása.

Estére már külön csoportok jöttek létre, többek közt az Igazságtalanság Kovásznán profil, amely civilizáltan igyekezett megbeszélni a történteket (azóta megszűnt), és ahol egy beírt kommentnek köszönhetően később elszabadult a pokol, ugyanis egy középkorú magyarországi férfi halálosan megfenyegette a trikolór pántos lányt… (Ennek később természetesen folytatása lett, és nem is akármilyen.)

Kedd
Ekkor már biztosra lehetett tudni, hogy nem diákcsíny volt a kovásznai eset, még akkor sem, ha esetleg annak indult, mert S. E. újra az ominózus pántjában jelent meg az iskolában, igaz ekkor már az osztályfőnöke (aki szintén román) megelégelte a trendet és egy ollóval levágta a kislányról a pántot.

Estére a facebookon tovább folytatódott a szájkaráté és a photoshop varázslás: egy kovásznai magyar férfi S. E. facebook képeit felhasználva Szeretem a magyarokat címmel profilt hozott létre (azóta ez is megszűnt), és piros, fehér, zöld színeket, vagy épp magyar címert „varázsolt” a kiskorú portréira.

Szerda
Ezen a napon kezdett fortyogni a puliszka, ugyanis S. E. ezúttal is hozta formáját: a pánttal a fején érkezett, de ezúttal több román diák is követte a példáját. A trikolórba vedlett fiatalok egésznap magukon hordták a román állam színeit: ezt látták a tanárok, sőt az igazgató is – tudtuk meg a magyar diákoktól, akik elmondták, hogy a parádét egyszer Becsek Éva tanárnő kergette szét, de hiába.

Estére már a román média is ráharapott a jelenségre, főleg, hogy S. E. az egyik lapnak adott interjúban hangsúlyozta, hogy mindezt azért tette, mert az iskolában nem kötelező az egyenruha, így azt vesz fel, amit akar. Másfelől a lány elmondta, hogy ez az akció egyfajta válasz volt a magyar diákok azon lépésére, amikor december 1-én Nagy-Magyarország térképpel és magyar zászlókkal mentek iskolába – állította a lány, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy december 1. szombatra esett, azaz még tanítás sem volt az iskolában nem, hogy diákok.

S. E. azt is elmondta a médiának, hogy őt az interneten keresztül halállal fenyegette meg a fent említett férfi (akinek az adatlapja később törlődött). A román média szélsőségesebb fele rögtön ráharapott az ügyre, figyelmen kívül hagyva azt a plusz információt, hogy a fenyegető nem is KCSSL-diák, és nem is kovásznai (igaz, az ellenkezőjét sem írták le), ugyanakkor igyekeztek úgy beállítani a trikolóros történetet, hogy Kovásznán tiltják a román zászló használatát.

Eközben a facebookon, valamint a román cikkek alatt egyre több szélsőséges komment született, dicsérve S. E. bátorságát, amiért megmutatta a magyaroknak, hogy milyen országban is élnek.

Csütörtök
Az egyik vezető román televíziós csatorna munkatársai már reggel korán megjelentek az iskola kapujában: a tévéseket a román diákok egy része trikolórban, román zászlóval és a román himnusz éneklésével fogadta. Az iskola vezetősége írott közleményben tudatta a médiával az álláspontját. A közleményből kiderült, hogy ehhez hasonló incidens még nem volt a KCSSL-ben, és az iskola vezetősége sajnálja a történteket, mert az intézményben a tolerancia és a nemzeti identitás tiszteletben tartása elsőbbséget élvez, és valamennyi diáknak jogában áll használni nemzeti szimbólumát, ezért nem látják szükségesnek, hogy megrovásban részesítsék a diákokat, mondván: az iskola nevel és nem büntet.

Délutánra már egy másik román tévé stábja is kamerákkal felszerelkezve figyelte a KCSSL udvarát, amelyet tanárok pásztáztak, figyelvén a diákokat.

Eközben estére a facebookon már tovább fajultak a dolgok és úgymond felrobban a puliszka, mert egy külön csoport jött létre a lány „védelméért”, és mára országos, trikolórba öltözős megmozdulást szerveznek Aradon, Brassóban, Bukarestben, Kolozsváron és a többi nagyobb román városban a prefektusi hivatalok előtt, Alături de Sabina címmel.

Kovásznán is reggel 7 órára szimpátiatüntetést toboroztak a facebookon a KCSSL udvarára.

Mindeközben az Oktatási Minisztérium pedig vizsgálóbizottságra bízta a KCSSL-ben történtek kivizsgálását.

S hogy ebből mi lesz még? Kiderül jövő héten. "


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése