2013. március 31., vasárnap

RMDSZ-es támogatással írtanák ki Székelyföldi erdeinket

Százötvenmillió eurós befektetést eszközöl Három­széken a hazai fafeldolgozó iparban piacvezető Holzin­dustrie Schweighofer csoport, melynek következő üzeme Rétyen épül meg – jelentették be tegnap a megyeházán.
Gerald Schweighofer tulaj­donos döntése nyomán az elmúlt két évtized legnagyobb magánberuházása valósul meg térségünkben – vázolta Olosz Gergely szenátor, megjegyezve: személyes baráti viszonyok révén sikerült kapcsolatba lépnie, és végül me­­gyénkbe vonzania az oszt­rák társaságot. Legújabb, háromszéki telephelyükön hatszázötven munkahelyet létesítenek. Székelyföldön a legjelentősebb munkaerő-toborzás Sep­siszentgyörgyön és Kézdi­vásárhelyen zajlik –  hangsúlyozta Tamás Sándor, aki szerint az utóbbi időben több mint kétezer új munkahely létesült itt. A megyei tanács elnöke arra kérte a meghívott intézményvezetőket, hatóságok képviselőit, támogassák a betelepülő nagyvállalkozót az új üzem létrehozásában.

biztos csurran-cseppen nekik is valami belőle
A tegnapi sajtótájékoztatón jelen lévő Mircea Duşa védelmi miniszter úgy fogalmazott: az ország legnagyobb gondja a munkahelyteremtés, ezért egy hasonló volumenű beruházás a magyar és a román közösség számára egyaránt kiemelt fontosságú. Olosz Gergely szenátor felelevenítette: egyebek mellett a szakképzett és megbízható munkaerőt, a fafeldolgozás hagyományát hozta fel érvként Háromszék mellett a terjeszkedést fontolgató osztrák csoport tulajdonosának.
Szászsebes, Radóc, Szeret­vásár és Kománfalva mellett Réty lesz a Schweighofer csoport ötödik munkapontja az országban. Az ötven hektáron megépülő új üzem a tervek szerint 2014-ben kezdi el működését, éves feldolgozó kapacitása 800 ezer köbméter, s az itt termelt fűrészáru nyolcvan százalékát főként ázsiai piacokon, illetve Ja­pánban értékesítik majd.
Újságírói kérdésre válaszolva a tulajdonos közölte: alkalmazottjaik zöme helyi lesz, első körben már működő gyáraikból érkező kollégáktól sajátíthatják el a munkafolyamatokat a háromszéki dolgozók, akiket versenyképes bérezéssel jutalmaznak majd, konkrét összeg azonban nem hangzott el. Gerald Schweighofer hozzáfűzte: tavaly minden romániai foglalkoztatottjuk havi bére mellett kiegészítő, pluszjuttatásban is részesült. Új üzemük helyét már kiválasztották – fejtette ki –, következő lépés a szükséges engedélyek beszerzése mellett a megfelelő infrastruktúra kialakítása lesz, hogy elindulhasson az építkezés.


2 megjegyzés:

  1. Ezzel a maszlaggal avatott a Sweedwood egy fafeldolgozó gyárat Siret-en, ahová még a svéd király, Károly-Gusztáv és felesége Szilvia is ellátogattak a megnyitóra! És manapság mi van? A gyár bezárt, a néppet szélnek engedték - oda lehet menni és okulni belöle!!!
    Gerald Schweighöfert, Tamás Sanyit és Mircsea Dusát seggbe kell rugni és azonmód kitessékelni Székelyföldröl! Az erdöket még a kommunisták sem rongálták, hanem az ország zöld kincsének tekintették. Nem kellenek a kommunisták, de a nézeteik nehányát igazán meg lehetne örizni a mindennapokban!!!

    VálaszTörlés
  2. Vannak rmdsz tagok kiknek nagyon is érdeke az erdők kiaknázása.Sajnos még a kezükbe a hatalom és semmit nem tehetnek ellene a becsületes emberek.

    VálaszTörlés