2013. március 6., szerda

Rendszeresen hazátlannak szólította magyar beosztottját az oláh határrendőrség főfelügyelője

Etnikai zaklatásért bírságolta meg a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) a határrendőrség egyik főfelügyelőjét, aki nemzetisége miatt sértegette és fenyegette egy magyar beosztottját - közölte az MTI-vel szerdán Asztalos Csaba, a CNCD elnöke.


 Sand Aurel, a marosvásárhelyi repülőtér határrendőrségének vezetője ellen a Maros megyei "Lege si onoare" rendőrszakszervezet emelt panaszt a diszkriminációellenes hatóságnál. A szakszervezet szerint a főfelügyelő mások jelenlétében rendszeresen "magyarnak", "székelynek" és "bozgornak" szólította egyik beosztottját, Somodi Zoltánt, és állítólag többször hallották, amint azt mondta neki: "hé, te magyar, tönkreteszlek". A hazátlan jelentésű "bozgor" kifejezés a magyarokra használt leggorombább román szitokszó.
Asztalos Csaba rámutatott, pozitív gesztusnak tartja, hogy a szakszervezet megvédte a magyarságáért meghurcolt beosztottat olyan körülmények között, amikor a romániai fegyveres testületeknél lakossági számarányuknál jóval kisebb arányban találni valamely kisebbséghez tartozó személyeket, és munkahelyi konfliktusoknál a többi alkalmazott többnyire fél tanúvallomást tenni a főnök ellen.
A CNCD megállapította, hogy a főfelügyelő nemzetisége miatt fenyegette és méltóságában megalázta beosztottját, ami etnikai diszkriminációnak minősül és ezért... mindössze ezer lejes (körülbelül 67 ezer forintnyi) bírságot szabott ki rá.
(MTI nyomán)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése