2013. március 17., vasárnap

Március 15. – Provokáció Kovásznán

Piros-sárga-kék fejszalaggal, a trikolór színeire festett arccal jelentek meg tegnap a Kőrösi Csoma Sándor Líceumban a román tagozat két osztályának tanulói.


Mi is ott leszünk a mítingen (a március 15-i ünnepségen) – szóltak oda magyar társaiknak. Szünetekben a román himnuszt énekelték, a provokációra a székely himnusz dallama is felcsendült. Az iskola tanulói azt hangoztatták: Jobban ünnepeltek, mint mi. Simon István iskolaigazgató érdeklődésünkre azt mondta, nem ismeri pontosan a tényeket, mert Csomakőrösön, majd a kovásznai ünnepségen vett részt. Hétfőn érdeklődik, mi történt.


Molnár János tanár látta a „harci díszbe” öltözött diákokat, de szerinte a magyar ifjak „nem vették a lapot”. Thiesz János polgármester is tud az esetről, ő is az igazság kiderítését ígérte, Ferencz Botond MPP-elnök szintén kíváncsi arra, mi történt a tanodában. Az utóbbi időszakban a kovásznai líceumban felütötte fejét a széthúzás, a román tagozat végzősei nem akarják Csoma Sándor arcképét az iskola tablóján, viszont ortodox kereszt állítását tervezik az iskola területére.

Bokor
Háromszék

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése