2013. február 6., szerda

Kikérné a felvidéki magyar állampolgárok listáját a Szlovák Nemzeti Párt

Az újonnan magyar állampolgárságot szerzett személyek listájának Magyarországtól való kikérésére szólítja fel a szlovák belügyminisztériumot és a külügyi tárcát a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) – közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség szerdán.Andrej Danko, a szlovák politikai paletta jobb szélén elhelyezkedő, parlamenten kívüli párt elnöke a felszólítással arra reagált, hogy az Európai Parlament petíciós bizottsága a közelmúltban a szlovákiai magyarok szlovák állampolgári jogai mellett kiálló petíció befogadása mellett döntött.

A petíciót Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Gubík László, a magyar állampolgárságát nyíltan felvállaló egyik felvidéki magyar nyújtotta be tavaly. A beadvány többek közt arra mutat rá, hogy a szlovák állam, bár alkotmánya garantálja, hogy senkitől nem vehetik el a szlovák állampolgárságát, mégis megteszi ezt.

Az SNS elnöke szerint az újonnan állampolgárságot szerzett magyar állampolgárok listájának kikérését az indokolja: félő, hogy Szlovákiában jelenleg az államigazgatásban és az önkormányzatokban vagy a rendőrség és a titkosszolgálat alkalmazásában is lehetnek olyan személyek, akik külföldi állampolgárok. „Ez károsítja Szlovákia érdekeit, mert több ilyen funkció betöltésének is szlovák állampolgárság a feltétele" – vélekedett. Rámutatott: eddig sem Robert Fico jelenlegi, sem Iveta Radicová előző kormánya nem indítványozta egy ilyen lista kiadását Budapesttől.

Andrej Danko, Lomnici Zoltán és Gubík László beadványával kapcsolatban hozzáfűzte: pártja támogatja a Jaroslav Paska, az SNS által jelölt Európai Parlamenti képviselő által a petícióval szemben benyújtott írásbeli kifogást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése