2013. február 16., szombat

Ellenőrök rohanták le a székely termelőket - A székely zászló után a székely termék az új célpont?

Tévéstábok kíséretében érkezett szombaton Csíkszeredába a fogyasztóvédelmi hatóság brassói kirendeltsége, hogy ellenőrzést végezzen a Hagyományos és Helyi Termékek Hagyományos Vásárán. Az akció eredményeként a kistermelők portékáit vették szemügyre. Többnyire azt vizsgálták, szerepel-e románul is a felirat a termékeken.

A helyi termékek vásárát néhány évvel ezelőtt létrehozó Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke éppen a portékák közül választott, amikor megérkeztek a fogyasztóvédelmisek. Szemtanúk szerint hangos szóváltás is történt közöttük, az elnök szerint ugyanis - mint lapunknak elmondta - több előzménye is van a mostani akciónak. Borboly úgy látja, a székely zászló után most a székely terméket kezdik támadni.
Fotó: Mihály László
A megyei önkormányzat elnöke nem az ellenőrzés jogosságát, hanem annak módját kérdőjelezi meg. A 7határnak Borboly kifejtette: a kistermelők ellehetetlenítéséről van szó, a vásár száz családnak biztosít jövedelmet. "A hatóságokhoz mindeddig nem érkezett panasz a termékek minőségére vonatkozóan, ezt nemrég ellenőrizték is" – hangsúlyozta az elnök.

Az ellenőrök ráadásul nem vizsgáltak minden árust, de akinél megálltak, ott abba is belekötöttek, hogy az eladó miért nem beszél román nyelven. Több esetben a termékek román nyelvű tájékoztatójának hiányát rótták fel. Jegyzőkönyveket állítottak ki, és bár büntetéseket nem osztottak, a termelőknek jövő héten jelentkezniük kell a fogyasztóvédelmi hatóságnál.

„Számtalanszor megkértük a termelőket, tegyenek ki kétnyelvű feliratokat" – fogalmazott Borboly Csaba. A tanácselnök elmondta, a megyei önkormányzat előre le fogja gyártatni a kétnyelvű címkéket, hogy ez ne jelentsen többletkiadást a vásárosoknak. Azokat, akik nem egyszer használatos edényben árusították termékeiket, egy hónapra kitiltják a vásárról. Az elnök aberránsnak tartja, hogy a kistermelőkre is ugyanolyan szabályok érvényesek, mint a multinacionális cégekre.

A történteket Hargita Megye Tanácsának elnöke összefüggésbe hozza egy már több hónapja zajló vitával. A fogyasztóvédelmi hatóság, a többi kormányzati intézménnyel ellentétben, nem akar bért fizetni a Megyeháza épületében lévő irodákért. „Ezért is hangoztatták már, hogy ezért felelni fogunk” – emlékezett vissza Borboly Csaba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése