2013. február 23., szombat

Az RMDSZ nem vesz részt a március 10-i marosvásárhelyi autonómia-tüntetésen

Marosvásárhely, 2013. február 23., szombat (MTI) – A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem vesz részt a március 10-i marosvásárhelyi tüntetésen – jelentette be Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szombaton a szövetség döntéshozó testületének marosvásárhelyi ülésén.Azért... Mocskos nemzetárulók
Korábban a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) javasolta, legyen március 10. a Székely Szabadság Napja, és erre a napra a Székelyföldnek területi autonómiát követelő demonstrációt hirdetett Marosvásárhelyre. A kezdeményezéshez az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) is csatlakozott.
Markó Béla szenátor, az RMDSZ volt elnöke szombaton kijelentette: a magyar szabadság napja – március 15. – a székelyeké is, és a székelyeknek is a legfontosabb a piros-fehér-zöld zászló.
Kifejtette, az RMDSZ sokéves küzdelme áll amögött, hogy 1997 óta a román államfők és miniszterelnökök is köszöntik a magyar közösséget március 15-én, és hogy 2002 óta az erdélyi magyarok szabadon használhatják ünnepeiken a piros-fehér-zöld lobogót. Hozzátette, nem akarja szembeállítani ezt egy regionális közösség fontos jelképével – a székely zászlóval – , de fontosabb üzenetnek tartja, hogy “egy a zászló”. Ezért azt javasolja, az RMDSZ ne vegyen részt a megmozduláson.

Kelemen Hunor – hivatali elődje felszólalása után – közölte: ezt az álláspontot támogatták az RMDSZ szűkebb vezető testületei is.
“Az RMDSZ nem lesz az SZNT, vagy az EMNP utánfutója. Ezt a tüntetést nem mi szervezzük, ezért nem veszünk részt” – jelentette ki az RMDSZ elnöke. Hozzátette, egy ilyen megmozdulás nem segíti, hanem rontja Székelyföld autonómiájának esélyeit.
Az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) szombaton elfogadta a Csíkszeredában május 25-én megtartandó 11. RMDSZ kongresszus előkészítésének menetrendjét.
Az SZKT határozatot fogadott el arról is, hogy 2013-at Bethlen Gábor, illetve Kós Károly emlékévvé nyilvánítja – Bethlen Gábor erdélyi fejedelemmé választásának 400. és Kós Károly születésének 130. évfordulója alkalmából.

7 megjegyzés:

 1. ezt nem értem hogy lehet!!??Egy olyan ember székel földre hogy mer lépni amikor a szavazásrol volt történt a vita azt mondta hogy csak ki használnák mi a magyar népet!!!????????Most meg Erdélybe mer menni GY.Ferencz????? undorito!! én le hánynám saját magamat ha ilyen undoritó lennék!!!!

  VálaszTörlés
 2. Tisztelt Rmdsz tagok nagyon sajnalom hogy nem vesztek reszt a tuntetesen ezert en mint roman allampolgar lehuztam egy ev bortont mert magyar akartam lenni pedig a romanok adtak esjt nekem vagy borton vagy besugo legyek a magyarok elen mostmar sajnalom hogy a magyarsagot valaltam adjon az isten

  VálaszTörlés
 3. Hát ez várható volt a komcsik mást nem is tudnak mint hogy nyalják egymás hátsóját!!!

  VálaszTörlés
 4. Hát nagyon nem csodálkozunk hiszen ketten vannak a foton is ,az egyik hazug a másik mangalica pedig áruló.A következő lépést tárgyalják:-lépésről -lépésre viszik húsvétkor a cigányokat kirándulni Gyöngyöspatára.

  VálaszTörlés
 5. Az RMDSz-nek mindig (kivéve az első2-3 évet)a hatalom megkaparintása, megtartása volt a célja!
  Magas ívben leszartak ők minden egyebet, az egység örve alatt! Mindig a regnáló román hatalom seggét nyalták a koncért! Most már kibújt a szeg a zsákból: az autonómia zászló alatt lopcsány hazaáruló fletóval tiltakozik az autonómia ellen! Mi jár a hazaárulónak? Hát ....az!

  VálaszTörlés
 6. Sok komunista RMDSZ-es 23 evig ott voltak a parlamentbe,nyaltak a tobbi komunistanak a seguket,hogy a torveny hozatalba reszt vegyenek.Most amikor nincsenek a kormanyzasnal akkor hatat forditanak a tobbi magyaroknak,hat ezek az ARULOK.Sok roman ember is azt szeretne hogy autonomia legyen,mert mar nekik is eleguk van a hazugsagokbol s a befizetet penzunk ellopasabol amit Bukorestbe veghezvisz minden egyes part,fuggetlen attol hogy,RMDSZ,PNL,PSD stb..Es mivel az RMDSZ erzi a vesztet igy hat hatat fordit a tobbi magyarnak akik,nyalva tovabb a roman partok vezetojuk segget,de nem sokara mar tobben leszunk azok akik nem fogunk rajuk szavazni mert nem erdemlik hogy eltartsuk azokat akik el arulnak.

  VálaszTörlés
 7. A magyarnak sok rosszat kell elviselnie,meg kedves honfitársainknak is Székely földön,de a politikusokat nem tudjuk formálni. Ha valaki Székelynek születik áldás és nem az de hangsúlyozom hogy a haza mindenek előtt. Aki elárulja a hazáját és honfitársait annak Isten bocsásson meg. Én igaz Magyarországon élek mert 110éve ide házasodott az ük nagyapám,de szívből tisztelem azokat aki az Ősi otthonunkba élnek és támogatom Erdély teljes függetlenségét Romániától. Rajtam kívül még sok ezren gondolják így.

  VálaszTörlés