2013. február 11., hétfő

A székely zászlók eltávolítását követeli a hargitai oláh prefektus

Adrian Jean Andrei, Hargita megye prefektusa hétfőn hivatalos átiratban szólította fel a megye polgármestereit, hogy távolítsák el településükön a közintézményekről a székely zászlót.
Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a prefektus a marosvásárhelyi táblabíróságnak a zászlóra vonatkozó jogerős ítéletére hivatkozott. A táblabíróság tavaly szeptemberben érvénytelenítette a Hargita megyei tanácsnak azt a határozatát, amelyben a megye szimbólumává nyilvánították a zászlót.
Adrian Jean Andrei kijelentette: a törvényesség felügyelőjeként szólította fel a polgármestereket és a megyei önkormányzat vezetőit, hogy hajtsák végre a jogerős bírósági ítéletet, és vegyék tudomásul, hogy a közintézményekre nem tűzhető ki a székely zászló.
A megyei tanács szerint még nem hatályos
Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke azt mondta: az ítélet akkor válik hatályossá, ha szövege megjelenik a hivatalos közlönyben. Ez pedig még nem történt meg.
A tanácselnök hozzátette: a sajtóból tudja, hogy Kelemen Hunor Victor Ponta miniszterelnökkel készül egyeztetni a székely zászló kérdésében, és meg szeretné várni ennek az egyeztetésnek az eredményét. Megjegyezte, minden oldalról nyugalomra intették, és ő is úgy véli, meg kell várni, hogy lecsillapodjanak az indulatok.
Az Antena 3 hírtelevízió vasárnap esti beszélgetős műsorában mind Mircea Dusa védelmi miniszter, a kormány hargitai származású tagja, mind Radu Stroe belügyminiszter kijelentette, törvénytelen a székely zászló kitűzése a közintézményekre.
Az Agerpres hírügynökség közlése szerint Hargita megyében negyven polgármesteri hivatalon, 62 iskolán és több más középületen leng a székely zászló.
(MTI)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése