2013. február 11., hétfő

80 éves székelyt is zaklatnak azért, mert jelen volt, amikor elhangzott egy Wass Albert-szöveg

Ma újabb négy gyergyócsomafalvi székely embert, közöttük egy nyolcvan évnél idősebbet idéztek be a gyergyószentmiklósi rendőrségre azért, mert két héttel ezelőtt Borsos Géza, a Székely Nemzeti Tanács alapító alelnöke egy rendezvényen felolvasott egy részletet Wass Albert Tizenhárom almafa című regényéből.
Korábban hírt adtunk arról, hogy az ügyészségre, majd a rendőrségre beidézett Borsos Gézát a román hatóságok figyelmeztették, hogy a román kormány 31/2002. számú határozatának 5. paragrafusa alapján 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtják az emberiség elleni bűntettekért elítéltek emlékének ápolását, így Wass Albertét is, akit 1946. március 13-án, a kolozsvári törvényszék távollétében halálra ítélt egy olyan vélt bűncselekményért, amelyet ő sohasem követett el.
A magyarellenes indíttatás bizonyítékaként megemlítettük, hogy Romániában senkit nem börtönöztek be Ion Antonescu marsall kultuszának ápolásáért, jóllehet az egykori államfőt háborús bűnök miatt halálra ítélték és kivégezték. Ennek ellenére 1989 után Romániában több városban közteret neveztek el róla, illetve szobrot állítottak neki.
A Wass Albert-felolvavás bűnügyként való kezelése összefügghet a román állam által betiltással fenyegetett székely nemzeti zászló ügyével.
(MVSZ Sajtószolgálat nyomán)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése