2013. január 9., szerda

A rendőrség tovább zaklatja a kettős állampolgárokat

Amint az várható volt, a lévai rendőrség ismételten pénzbírsággal sújtotta a szlovák állampolgárságuktól megfosztott lévai magyarokat, miután továbbra sem voltak hajlandók leadni szlovák személyazonosító okmányaikat.

A rend szlovák őrei figyelemre méltóan nagy érdeklődést tanúsítanak a kettős állampolgárok iránt, energiát és költségeket nem sajnálva vetik magukat az "elkövetők" nyomába: a szokásos "közönséges" idézések mellett arra is futja, hogy személyesen keressék meg az érintetteket. Kit otthonában, kit a munkahelyén. Szerkesztőségünknek tudomása van olyan esetről is, amikor az intézkedő rendőrök a külföldi állampolgárságot szerzett és külföldön is élő (!) volt szlovák állampolgár családját zaklatják folyamatos érdeklődésükkel, tudakozódva az illető külföldi tartózkodási helye, telenfonszáma iránt - amire pedig aligha terjedhet ki a rendőrség joga.

Gubík Lászlót, Dolník Erzsébetet és Kassai Gyulát ezúttal is 33 eurós bírsággal sújtották. Hiába hivatkozott ügyvédjük, Nagy Tibor a szlovák állampolgársági törvény és az alkotmány, valamint több nemzetközi norma között feszülő ellentétre, az illetékeseket ez nyilvánvalóan nem hatotta meg (már amennyiben egyáltalán megértették a jogi érvelés lényegét). Az állampolgárságuktól megfosztott magyarok mindenesetre vitatják az ellenük folyó szabálysértési eljárás jogi alapját, így továbbra is érvényesnek és fennállónak tekintik szlovák állampolgárságukat.

Felvidék.maNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése