2012. december 16., vasárnap

Tájékoztató kampány gyerekeknek – csak románul

Gyermekeket menekítettek ki kedden két marosvásárhelyi iskolából a tűzoltók és a gázszolgáltató szakemberei. A kisdiákok nem voltak veszélyben – ez csak gyakorlat volt. A gázszivárgással kapcsolatos tájékoztató kampány kizárólag románul zajlott.
tuzveszBLGszh_b

A marosvásárhelyi Horea Tűzoltóalakulat és az E-on Gázszolgáltató vállalat Maros megyében is közös tájékoztató kampányt szervezett, amelynek keretében iskolákban tartottak felvilágosító előadásokat, bemutatókat. Kedden a Tudor negyedbeli Mihai Viteazul és az Egyesülés negyedbeli Alexandru Ioan Cuza Gimnáziumok kisdiákjaival beszélgettek a szakemberek.

Mit kell tenni, ha gázszagot érzünk?
Az elemi iskolásoknak egyszerű kérdéseket tettek fel a gázszolgáltató szakemberei, hogy felmérjék, tudják-e, mikor vannak vészhelyzetben, és hogy mit kell ilyenkor tenniük. Beszéltek arról, hogy a tűz lehet az ember barátja, hiszen a hűvösben meleget ad, de lehet a legnagyobb ellensége is, hiszen pusztító ereje van. A gyerekek többsége tudta, hogy nem szabad hozzányúlnia az aragázkályhához, és azonnal értesítenie kell szüleit, a felnőtteket, ha gázszagot érez. Azt azonban legtöbben most hallották először, hogy 1930-ban az Amerikai Egyesült Államokban négyszáz diák halt meg miután az iskolaépületben felgyűlt gáz robbanást okozott. Részben emiatt döntöttek úgy a szolgáltatók, hogy szagosítják a földgázt.

A legfontosabb telefonszám: 112
Bár több gyerek tudta, hogy tűzesetkor, gázszivárgás esetén a 112-es hívószámot kell tárcsázni, a szakemberek többször elismételték ezt, fontosnak tartva, hogy a telefonszámot mindenki megjegyezze. Szó esett a földben vagy a felszínen levő  gázvezetékekről, és arról, hogy ezek is veszélyesek lehetnek, ha belőlük szivárog a földgáz. Az egyik kisfiú elmesélte, hogy nagyszülei falujában két gyerek gyufát akart gyújtani egy gázvezeték közelében, de ő szólt nekik, hogy az veszélyes lehet, és értesítette a felnőtteket is.

Csak románul...
Megkérdeztük Adela Botant, a gázszolgáltató vállalat tájékoztatási szakemberét, hogy kétnyelvű-e a tájékoztató kampányuk, illetve, van-e magyar nyelvű szórólap, plakát. Elmondta, ez országos kampány, amelynek részeként Maros megyében is előadásokat tartanak a kisdiákoknak, és kizárólag román nyelven zajlik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése