2012. december 20., csütörtök

Nemzetárulásból jeles: Már a választások előtt lepaktált az RMDSZ a balliberális román párttal

Csupán a parlamenti választások után egy héttel derült ki, hogy írásos szándéknyilatkozat létezett a megmérettetésen győztes Szociálliberális Unió (USL) és az RMDSZ között a majdani közös kormányzásról.
roman_kormany_03_b
A mindeddig titokban tartott megállapodásról Crin Antonescu, az USL liberális társelnöke beszélt egy kedd esti tévéműsorban, azt állítván, hogy az RMDSZ magatartása nem felelt meg az ősz folyamán aláírt szándéknyilatkozat „szellemének”. Antonescu hozzátette: ez valóban nem volt egy „közismert” dokumentum, három ember írta alá – rajta kívül Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Victor Ponta, az USL szociáldemokrata társelnöke –, de szerinte a magyar alakulat nem volt „korrekt” partner, és ez felmenti az USL-t vállalt kötelezettsége alól. „Az RMDSZ jelképes gesztusokat sem volt hajlandó megtenni, csak tisztségeket követelt” – mondta Crin Antonescu. Kelemen Hunor szerdán maga is elismerte a szándéknyilatkozat aláírását, ám szerinte  a liberálisok szegték meg a szavukat.

„A politikában voltak és lesznek tárgyalások, egyezségek. Ez a politika természete. Igen, létezett egy elvi egyezség az USL-vel, és az RMDSZ ezt betartotta. Az egyedüli ember, aki nem tartotta be, az Crin Antonescu, aki feltételeket szabott a választások után” – nyilatkozta az MTI-nek Kelemen Hunor, felidézve: azt kérték az RMDSZ-től, fogadja el az alkotmány első cikkelyét, amely nemzetállamként határozza meg Romániát. Az RMDSZ elnöke szerint az egyezség mindössze néhány sorból állt, amelyben a felek kinyilvánítják azon szándékukat, hogy a választások után együtt fognak kormányozni, függetlenül attól, hogy ötven százalék alatti vagy feletti eredményt ér el a választásokon az USL. Arra a kérdésre, hogy hányan tudtak az RMDSZ-ben a szándéknyilatkozatról, és arról, hogy be kell tartaniuk valamilyen ígéretet, Kelemen Hunor azt mondta, több kollégával beszélt erről. „Nem a saját fejemtől döntöttem, neveket nem adok, de tudtak sokan: parlamenti képviselők, szenátorok, képviselők, megyei elnökök, hisz mi folyamatosan egyeztettünk” – mondta Kelemen Hunor. Arra a kérdésre, hogy mit vállalt az RMDSZ ebben a szándéknyilatkozatban, Kelemen Hunor azt mondta: gyakorlatilag semmit, hiszen nyilvánvaló volt, hogy az USL túllépi a kormányalakításhoz szükséges 50 százalékot. „Minden egyezségnek vannak kockázatai: az USL számára az volt a kockázat, hogy ha kétharmadot kap, és nincs szüksége ránk, akkor is meghív kormányozni, és ezt nem matematikai kérdésként kezeli, hanem elvi megállapodásként. Számunkra is volt egy kockázata: mondjuk ha 48 százalékot kapnak és van lehetőség egy másik többségre, akkor bennünket is kötelez az írásban adott szavunk, hogy az egyezség szerint járjunk el: ne keressünk más koalíciós partnert, például Dan Diaconescut” – tette hozzá ironikusan Kelemen Hunor, a populista PPDD-re utalva, amellyel már korábban kizárt bármilyen együttműködést.

A parlamenti mandátumok kétharmadával rendelkező USL hétfőn döntött arról, hogy – Victor Ponta miniszterelnök előzetes bejelentésével ellentétben – nem vonja be az RMDSZ-t a kormányzásba.

 Az RMDSZ 8 évig kampányolt az Autonómiával, miközben azzal a Victor Pontaval szövetkeztek aki pár éve Vadim Tudor és más magyargyűlölők társaságában kijelentette, hogy Székelyföld nem létezik ! A videóért klikk ide: http://www.youtube.com/watch?v=cWHl3WawU1Q

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése